Mahmud Es’ad Coşan (kaddesallahu sırrahul aziz) buyurmuşlardır ki:
“İslâm kâinatı yaratan Allahu Teâlâ’nın lûtfu ve rahmeti sebebiyle bize gönderdiği bir prospektüstür; hayatı en doğru, en olumlu biçimde yaşamamız için, bize bahşedilen her türlü nimet ve imkânı en uygun ve en verimli tarzda kullanmamız için sunulmuş bir ‘kullanma talimatnâmesi’dir. O fıtrat dinidir, hayat şartlarına uygundur. Ona inanmadan, sımsıkı sarılmadan hayatın manası tam anlaşılamaz; çevre, tabiat ve kâinatta uyum sağlanamaz, bahşedilen fırsatlar iyi değerlendirilemez; ömrün sonunda hem maddeten, hem de mânen pişman ve perişan olunur.”
Mahmud Es’ad Coşan (kaddesallahu sırrahul aziz) İslam hakkında yine şunu buyurmuşlardır ki:
“İslam, “sadece manevî, ruhânî ve uhrevî bir âyinler ve ibadetler sisteminden ibaret değildir; aynı zamanda maddî, sıhhî, ailevî, içtimâî, beşerî, evrensel, iktisadî, ticarî, askerî, terbiyevî, ilmî ve kültürel… Ahkâma sahip, gediksiz, eksiksiz, kusursuz bir sistemdir. Hayattan kopmuş, dünyayla, çevreyle, insanlarla beşerî faaliyetlerle ilgiyi kesmiş, içine kapanmış bir manastır dini değil; aksine, hayata, cemiyete, devlete, beynelmilel’e yönelmiş, onlar arasındaki münasebetleri tanzime yönelmiş ve dinamik bir nizamdır; tüm hayatı, Allah’ın istediği tarzda yaşama biçimidir; yüce ve asîl ilâhî yoldur.”
Mahmud Es’ad Coşan (kaddesallahu sırrahul aziz) buyurmuşlardır ki:
“Normal olan ibadetler sevaptır. Ama bir insan, ‘Ben ibadet yapıyorum!’ diye kendisine bir emniyet gelirse, bir gurur gelirse, bir bölürlenme gelirse, bir rahatlık ve rehavet gelir, bir garanti duygusu gelirse, sevap değil günah bile kazanabilir. Buna ibadette mağrur olmak diyoruz.”
Mahmud Es’ad Coşan (kaddesallahu sırrahul aziz) cehalet hakkında buyurmuşlardır ki:
“Cehalet felakettir, amelsiz ilim ise vebal! Silkinelim, atalet ve cehaleti yenelim. Az uyuyup çok çalışın, ilmi çalışmalara önem, bilgin ve uzmanlara kulak verin. Gevşemeyiniz, ahireti, hesabı unutmayınız, hiç olmazsa düşmanların çalışmalarına bakıp gayrete geliniz.”
Mahmud Es’ad Coşan (kaddesallahu sırrahul aziz) ilim ve ilerleme hakkında ise buyurmuşlardır ki:
“Gücünüzün ve cesaretinizin, güçlüklerin üstesinden gelmeye yeterli olduğunu kabul edin. İlerleme, kalkınma ve yükselmenin sonsuz değerli, vazgeçilmez şartı, her yönü ve çeşidi ile gerçek ilimdir. Yakın ve uzak çevrenize ilgi gösterin, ilme, yeniliklere, gelişmelere önem verin.”
Yine Mahmud Es’ad Coşan (kaddesallahu sırrahul aziz) şunları buyurmuştur:
“Kuran-ı Kerim'in en güzel izahı Resulullah'ın hayatıdır. Sahabe-i Kirâm'ın hayatıdır. Onların hayatı çok önemlidir. Sahabe-i Kirâm'ı iyi öğrenin. İlme sarılacağız, gerçek âlim olacağız, Müslümanları kaliteli, meziyetli, bilgili, görgülü, ahlâklı yetiştireceğiz. Üç kuruşluk maaş için çalışan basit insanlar olmayın. İdealleri unutmayın.”
“Günahkârlara kızmayın, onları ayıplamayın, sabırlı olun onlara birer hasta gibi şefkatle yaklaşın, doğru yola gelmeleri için gıyaplarında dua edin. Mutlaka sizin dışınızdaki insanların güzel taraflarını görmeyi öğreneceksiniz. Kusurlu olarak kendinizi göreceksiniz.”
“Cahil cahilliğiyle öyle kenarda yıllarca kalmamalı, cahil gelip cahil gitmemeli! Cahil yaşayıp cahil göçmemeli!”