İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:30 Güneş06:55 Öğle12:58 İkindi16:12 Akşam18:48 Yatsı20:07
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %68
Türkçe
20 Rebi'ül-evvel 1445 4 Ekim 2023 Çarşamba
Giriş Yap

­Cuma gününün faziletleri nelerdir?

Özel Haber
Özel Haber
08.09.2023    |

Cuma gününün önemi nedir? Cuma gününü en güzel şekilde idrak etmek için neler yapılmalıdır? Cuma günü hangi surelerin ve zikirlerin okunması güzeldir? 

İslam'da bazı vakitlerin diğer vakitlere nazaran üstünlüğü vardır. Örneğin Ramazan ayı diğer aylardan, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı kılınmıştır. Allah CC şerefli kıldığı muhtelif zamanları, Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz (SAS.) aracılığıyla bildirmiş; Efendimiz (SAS.) bu vakitlere mahsus davranış ve ibadetlere dikkat çekmiştir.

Bu münhasır vakitlerden, her hafta idrak edilen Cuma günü, inananların yenilenmesine ve toplanmasına vesile olan bir bayram günüdür. 

“Cuma” kelimesinin anlamı

"Cuma" kelimesi Arapça'da “toplamak, bir araya getirmek” anlamındaki "cem‘" kökünden gelir. Bu günü üstün kılan sebeplerden birisi de bu günün müslümanların toplanma günü olmasıdır. Müslümanlar bir araya gelerek kardeşlik bağlarını kuvvetlendirirler. 

Cuma gününün önemi ile ilgili Ayet-i Kerime

Cuma günü ve Cuma namazından Kur'an-ı Kerim'de aynı ismi alan surede şöyle buyrulur: 

Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Elbette bunun aksi hayırlı değildir.) O namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve âhirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz). (Cuma, 9-10)

Cuma gününün önemi ile ilgili hadis-i şerifler

Hz. Peygamber Efendimiz (SAS.) Cuma günü hakkında şöyle buyurmuştur:

“Cuma günü günlerin efendisi ve Allah katında da en mühim olanıdır. O, Kurban ve Ramazan bayramı günlerinden daha mühimdir. Cuma gününde şu meziyetler vardır:
Allah (C.C.) , Âdem’i o günde yarattı.
Allah(C.C.), Âdem’i yeryüzüne o günde indirdi.
O günde öyle bir an vardır ki kul haram bir şey istememek kaydıyla Allah’tan ne isterse mutlaka Allah verecektir.
Kıyamet o günde kopacaktır.
Yüce makâma erişen melekler, gök, yer, rüzgârlar, dağlar ve deniz cuma günü (heybeti)nden korkarlar.” (İbn-i Mace, Ahmed b. Hanbel, Taberani)

“Beş vakit namaz ve bir sonraki cumaya kadar Cuma namazı, büyük günahlar işlenmediği sürece aralarındaki günahları affettirir.” (Müslim, Tirmizi, İbn-i Mace, Ahmed b. Hanbel)

“Cuma gününde öyle bir an vardır ki şayet bir müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir.” buyurdu ve elleriyle onun çok az olduğunu işaret etti. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbn-i Mace)

"Ebu Hureyre (radiyallâhu anh) şöyle dedi: "Resûlüllah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın! Ancak Cuma’dan bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutarsa bu müstesnadır." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace)

Cuma günü yapılması faziletli olan davranışlar

Peygamberimiz (SAS)'in bu güne özel yaptığı ve tavsiye ettiği işleri; Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan, bir Cuma sohbetinde şöyle ifade etmektedir: 

"Cuma günü yapılan iyiliklerin neler olduğunu biraz düşünelim. Tabi hadîs-i şerîflerle ilgili olarak düşüneceğiz, konuşacağız. Ben şahsen üniversite profesörü, ilâhiyat profesörü olduğum halde kendi fikrimi söylemekten şiddetle kaçınıyorum. İstiyorum ki bütün sözler Kur’ân-ı Kerîm’den âyet olsun, Peygamber Efendimiz’in mübarek hadîs-i şerîflerinden birer cümle olsun. Ben şahsen bir şey söylemeyeyim, Kur’ân-ı Kerîm’in tercümanı ve nakledicisi olayım, Peygamber Efendimiz’in hadîs-i şerîflerinin anlatıcısı olayım istiyorum.

Cuma günü güzel işlerden bazıları neler olabilir?

Cuma gününe özel temizlenmek  

Banyoya girmek; "Cuma abdesti almaya niyet ettim." diyerek güzelce tepeden tırnağa tertemiz yıkanmak. Yağlar gidecek, ter kokuları gidecek; tertemiz yıkanacak. Sonra kullanılan güzel sabunlar saçlarında, vücudunda güzel hoş kokular meydana getirecek. Saçları yapış yapış değil, kazık gibi değil, ipek gibi olacak. Oraya salladığı zaman bu tarafa sallanacak, bu tarafa döndüğü zaman o tarafa sallanacak. Tertemiz ve güzel olacak. Tırnak kesmek, dişleri misvaklamak... Bunlar yüzyıllardan beri müslümanların uyguladığı temizlikle ilgili güzel şeyler. Ağzın temizliği, vücudun temizliği, koltuk altlarının temizliği, parmakların, tırnakların temizliği... Ne kadar güzel!
Peki, cuma günü bir insan bu temizliği yaparsa ne sevap kazanıyor?

Yedi günlük geçmiş günahı affediliyor, üç gün ziyadesiyle on gün ediyor; on günlük günahı siliniyor. Her cuma böyle abdest aldığı zaman günahları siliniyor, tertemiz oluyor. Ne kadar güzel!

Cuma namazına erken gitmek 

Cuma namazına ilk gidene "Deve kurban etmiş." gibi sevap veriliyor. Yedi kurban kadar. Sonra bir kurbana iniyor. Sonra daha az, sonra daha az. Artık imam hutbeye çıkıp konuşmaya geçtiği zaman melekler de onu dinleyecekleri için camiye gelenlerin ismini yazan defterler artık kapanıyor, geç kalınmış oluyor. Erken gitmek ve Cuma hutbesini dinlemek lazım.

Kehf suresi okumak

Cuma günü Kehf suresini okumaın 10 günlük günahların affına vesile olacağı bildiriliyor.