İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %67
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

­Cuma gününün faziletleri nelerdir?

Özel Haber
Özel Haber
15.12.2023    |

Cuma gününün önemi nedir? Cuma gününü en güzel şekilde idrak etmek için neler yapılmalıdır? Cuma günü hangi surelerin ve zikirlerin okunması güzeldir? 

İslam'da bazı vakitlerin diğer vakitlere nazaran üstünlüğü vardır. Örneğin Ramazan ayı diğer aylardan, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı kılınmıştır. Allah CC şerefli kıldığı muhtelif zamanları, Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz (SAS.) aracılığıyla bildirmiş; Efendimiz (SAS.) bu vakitlere mahsus davranış ve ibadetlere dikkat çekmiştir.

Bu münhasır vakitlerden, her hafta idrak edilen Cuma günü, inananların yenilenmesine ve toplanmasına vesile olan bir bayram günüdür. 

“Cuma” kelimesinin anlamı

"Cuma" kelimesi Arapça'da “toplamak, bir araya getirmek” anlamındaki "cem‘" kökünden gelir. Bu günü üstün kılan sebeplerden birisi de bu günün müslümanların toplanma günü olmasıdır. Müslümanlar bir araya gelerek kardeşlik bağlarını kuvvetlendirirler. 

Cuma gününün önemi ile ilgili Ayet-i Kerime

Cuma günü ve Cuma namazından Kur'an-ı Kerim'de aynı ismi alan surede şöyle buyrulur: 

Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Elbette bunun aksi hayırlı değildir.) O namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve âhirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz). (Cuma, 9-10)

Cuma gününün önemi ile ilgili hadis-i şerifler

Hz. Peygamber Efendimiz (SAS.) Cuma günü hakkında şöyle buyurmuştur:

“Cuma günü günlerin efendisi ve Allah katında da en mühim olanıdır. O, Kurban ve Ramazan bayramı günlerinden daha mühimdir. Cuma gününde şu meziyetler vardır:
Allah (C.C.) , Âdem’i o günde yarattı.
Allah(C.C.), Âdem’i yeryüzüne o günde indirdi.
O günde öyle bir an vardır ki kul haram bir şey istememek kaydıyla Allah’tan ne isterse mutlaka Allah verecektir.
Kıyamet o günde kopacaktır.
Yüce makâma erişen melekler, gök, yer, rüzgârlar, dağlar ve deniz cuma günü (heybeti)nden korkarlar.” (İbn-i Mace, Ahmed b. Hanbel, Taberani)

“Beş vakit namaz ve bir sonraki cumaya kadar Cuma namazı, büyük günahlar işlenmediği sürece aralarındaki günahları affettirir.” (Müslim, Tirmizi, İbn-i Mace, Ahmed b. Hanbel)

“Cuma gününde öyle bir an vardır ki şayet bir müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir.” buyurdu ve elleriyle onun çok az olduğunu işaret etti. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbn-i Mace)

"Ebu Hureyre (radiyallâhu anh) şöyle dedi: "Resûlüllah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın! Ancak Cuma’dan bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutarsa bu müstesnadır." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace)

Cuma günü yapılması faziletli olan davranışlar

Peygamberimiz (SAS)'in bu güne özel yaptığı ve tavsiye ettiği işleri; Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan, bir Cuma sohbetinde şöyle ifade etmektedir: 

"Cuma günü yapılan iyiliklerin neler olduğunu biraz düşünelim. Tabi hadîs-i şerîflerle ilgili olarak düşüneceğiz, konuşacağız. Ben şahsen üniversite profesörü, ilâhiyat profesörü olduğum halde kendi fikrimi söylemekten şiddetle kaçınıyorum. İstiyorum ki bütün sözler Kur’ân-ı Kerîm’den âyet olsun, Peygamber Efendimiz’in mübarek hadîs-i şerîflerinden birer cümle olsun. Ben şahsen bir şey söylemeyeyim, Kur’ân-ı Kerîm’in tercümanı ve nakledicisi olayım, Peygamber Efendimiz’in hadîs-i şerîflerinin anlatıcısı olayım istiyorum.

Cuma günü güzel işlerden bazıları neler olabilir?

Cuma gününe özel temizlenmek  

Banyoya girmek; "Cuma abdesti almaya niyet ettim." diyerek güzelce tepeden tırnağa tertemiz yıkanmak. Yağlar gidecek, ter kokuları gidecek; tertemiz yıkanacak. Sonra kullanılan güzel sabunlar saçlarında, vücudunda güzel hoş kokular meydana getirecek. Saçları yapış yapış değil, kazık gibi değil, ipek gibi olacak. Oraya salladığı zaman bu tarafa sallanacak, bu tarafa döndüğü zaman o tarafa sallanacak. Tertemiz ve güzel olacak. Tırnak kesmek, dişleri misvaklamak... Bunlar yüzyıllardan beri müslümanların uyguladığı temizlikle ilgili güzel şeyler. Ağzın temizliği, vücudun temizliği, koltuk altlarının temizliği, parmakların, tırnakların temizliği... Ne kadar güzel!
Peki, cuma günü bir insan bu temizliği yaparsa ne sevap kazanıyor?

Yedi günlük geçmiş günahı affediliyor, üç gün ziyadesiyle on gün ediyor; on günlük günahı siliniyor. Her cuma böyle abdest aldığı zaman günahları siliniyor, tertemiz oluyor. Ne kadar güzel!

Cuma namazına erken gitmek 

Cuma namazına ilk gidene "Deve kurban etmiş." gibi sevap veriliyor. Yedi kurban kadar. Sonra bir kurbana iniyor. Sonra daha az, sonra daha az. Artık imam hutbeye çıkıp konuşmaya geçtiği zaman melekler de onu dinleyecekleri için camiye gelenlerin ismini yazan defterler artık kapanıyor, geç kalınmış oluyor. Erken gitmek ve Cuma hutbesini dinlemek lazım.

Kehf suresi okumak

Cuma günü Kehf suresini okumaın 10 günlük günahların affına vesile olacağı bildiriliyor.

Peygamber Efendimiz'e (SAS.) salat-ü selam getirmek

Peygamber Efendimiz'in, kendisine salât u selâm edenin ismini yanındaki mânevî bir sayfaya, nurlu bir sayfaya yazdığını hadîs-i şerîfler bildiriyor. Mesela Efendimiz SAS şöyle müjdeliyor:  'Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât okuyandır.' (Tirmizi)

'Her kim benim üzerime salavat getirirse, Allah bu yüzden ona on misli mağfiret eder.'(Ebu Davud)

Allah'ı anmak

Cuma günü 100 salavat-ı şerife okumalı. Sonra, mübarek kelimeleri ihtiva eden ibareleri yüz defa söylemek. Mesela, şunlar hadis-i şeriflerde tavsiye edilen zikirler:

*Sübhâna’llâhi ve’l-hamdü li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ bi’llâhi’l-aliyyi’l-azîm.
*Sübhânallâhi ve bi-hamdihî sübhânallâhi’l-azîm- ve bihamdihî estağfirullâh.
*Hasbüna’llâhu ve ni’mel-vekîl.
*Allâhümme’rham ümmete Muhammedin rahmeten âmmeh.
*Estağfirullâh el-azîm ve etûbu ileyh.

Kabir ziyareti yapmak

Kişinin geçmişlerinin annesinin, babasının, dedelerinin, akrabasının, hocalarının, sevdiklerinin kabrini ziyaret etmesi çok güzel olur. Ziyaret edemezse uzaktan Yâsîn, Tebâreke ve çeşitli sûreler okuması, hatim indirip sevabını onlara bağışlaması güzel olur. 

Hasta ziyareti yapmak

Cuma günü hasta ziyareti son derece sevaptır. Hastalar hastanelerde boynu bükük, dertleriyle mücadele ediyorlar, dertleşiyorlar. Bir müslüman gidip onları ziyaret ettiği zaman gönülleri hoş oluyor. Gönül yapmak da Kâbe’yi yapmak gibi, tamir etmek gibi, imar etmek gibi sevaplı oluyor.  

Sadaka vermek

Fakir, yoksul insanlar var. Onlardan bildiklerimize yardım edeceğiz. Tanıdıklara, yakın çevreden başlayarak bildiği insanlara hayır ve sadaka yapmak. Akrabaya sıla-i rahim yapmak; hem ziyaret etmek hem de ihtiyacı varsa onun ihtiyaçlarını görmek Cuma günü yapılacak güzel işlerden.

Bu bilgiler ışığında, Cuma günlerinin haftanın en özel günü olduğu, Müslümanların bugüne bayram günleri gibi özel ihtimam göstermesi gerektiği daha iyi anlaşılıyor. Cuma günü selam vermeyi ve gülümsemeyi artırmak; hediye ve ikramlarda bulunmak etrafımıza da o bu günün farklı olduğunu hissettirmeye vesile olacak kolay adımlardır.

Her Cuma bu tavsiyeleri uygulamaya hemen, şimdi niyet edilebilir.

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close