İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %57
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Doğayı seven çocuklar yetiştirmek için neler yapabiliriz?

28.07.2021    |

Doğa ile uyumlu bir yaşam sürmenin sağlığımız ve nesillerin devamı için ne kadar değerli olduğu herkesin malumu. Peki, dört bir yanı betonla çevrili, teknolojinin içine doğmuş olan çocuklarımıza doğayı sevdirmek için neler yapabiliriz?

 

 

İşte bizi ve çocuklarımızı doğaya yaklaştıracak  9 yöntem: 

1. Örnek Olmak

Çocuklarımız bizi izleyerek onlara söylediklerimizden çok daha fazlasını öğrenirler. Evimize aldığımız gıdadan deterjana, koltuktan giysiye, tabaktan parkeye her ürünün doğal olanını seçebilir; alışkanlıklarımız bu yönde değilse alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. 

2. Çiçek ve Sebze Yetiştirmek

Küçük, kolay yetiştirilen, çok su istemeyen bitkiler seçip onları evimizdeki saksılarda yetiştirebiliriz. Bitkileri önce çocuklarımızla sulayıp daha sonra sulama miktar ve aralıkları konusunda bilgilendirerek sorumluluğu onlara vermek çocuklarımızın sorumluluk duygusunu da geliştirecektir.  Çiftlik, köy, hobi ya da botanik bahçelerine gidip çocuklarımızı ekim, dikim işleri ve bitki çeşitleri hakkında bilgilendirebiliriz. Çocuklarımız için bitki bakım işlerini bir oyuna dönüştürebilir, evimizin bahçesinde ya da balkonumuzda kendilerine özel bir alan oluşturup orada sebze ve meyve yetiştirmelerine fırsat verebiliriz.

3. Ağaç Dikme Etkinliklerine Katılmak

Toplu ağaç dikme etkinliklerine katılabilir ve sonraki yıllarda diktiğimiz fidanları takip edip yerinde ziyaret edebiliriz.

4. Doğa Yürüyüşlerine Çıkmak

Kapalı mekânlarda spor yapmak yerine en yakın park, koru ya da ormana giderek orada ailecek yürüyüş yapabiliriz. Doğada bolca vakit geçiren çocuklar doğayı daha yakından tanır. Tanıdıkça ve doğa için emek verdikçe doğayı daha çok sever. Bu süreçte kirlenmelerine, toprakla oynamalarına izin vermek özgür hissetmelerini sağlayacaktır. Ağaçlara çıkmalarına, yaprak, çiçek, taş ve tohum toplamalarına yardım edebilir, topladıkları ile evde doğa köşeleri oluşturabiliriz. Gezdiğimiz, vakit geçirdiğimiz yerlere isimler vererek anılar oluşturabiliriz. 

5. Geri Dönüşüm

Çocuklarımızla beraber cam, kâğıt, metal gibi geri dönüştürülebilir olan atıkları ayrı kaplarda biriktirip geri dönüşüm kutularına atabiliriz. Böylece hem çöpü azaltır hem de ekonomiye katkıda bulunmuş oluruz.

6. Evcil Hayvan

Evimizde kedi ya da bahçemiz varsa keçi, koyun, tavuk gibi evcil hayvanlar beslemek; hayvanların bakımı konusunda çocuklarımıza yaşlarına uygun sorumluluklar vermek hayvanlara yönelik sevgilerini arttırır.

7. Doğayı Tanıtan ve Sevdiren Kitaplar Okumak

Hayvan ve bitkileri tanıtan kitaplar alıp çocuklarımızla inceleyebilir, yaşlarına uygun belgeseller izlemelerine destek olabiliriz. 

8. Kampa Gitmek

 Ailece kampa giderek yamaçlara çıkmak, çadır kurmak, doğal malzemelerle eşya üretmek gibi doğada yaşam becerilerini geliştirmelerini sağlayabiliriz. Kutup yıldızı, ağaç yosunları, karınca yuvaları, güneş’in hareketleri gibi yol bulma ipuçlarını kullanmak zevkli olacaktır.. Birlikte yıldızları seyretmek, salıncak ve hamak kurmak, çimlerde çıplak ayakla yürümek, hayvanların ayak izlerini incelemek, kuşların seslerini dinleyip hangi sesin hangi kuşa ait olduğunu çözmeye çalışmak keşif, merak ve  araştırma becerilerini de geliştirecektir. Ayrıca güvenilir ortamda hazırlanan izcilik kamplarına katılmaları için teşvik edebiliriz. 

9. El İşi

Doğal malzemeleri kullanarak el işleri ve sanat çalışmaları yapabiliriz.  Yapraklardan tablo, çiçeklerden ayraç yapmak gibi. 

­

 

 

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close