İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %72
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Giriş Yap

Singapur’da Osmanlı Mirası Bir Medrese

Özel Haber
Özel Haber
26.01.2022    |

Singapur’da bir vakıf medresesi; Osmanlı devlet nişanı sahibi Seyyid Muhammed Alsagoff’un vasiyeti üzerine eğitimine halen devam ediyor.

Singapur, yüzyıllardır Malay adaları içinde deniz ticaretinde aktif bir liman şehri. Malay adaları, 13. yüzyıl itibarıyla Yemen asıllı sufi tüccarlar aracılığıyla İslam’la tanışıyor. Hadramevt’ten gelen, seyahati bir aile geleneği edinen bu tüccarlar, zaman içinde yerli Malay halkıyla akrabalık bağları kuruyor, kısa bir süre içinde geniş kitleleri etkiliyorlar.

Cohor, bugün Malezya’nın güneyinde bir eyalet. Singapur, 20. asra kadar Cohor Sultanlığı’nın başkenti idi. Alsagoff (El-Sagof), Aljunied (El-Cüneyt), Alkaf (el-Kaf) gibi aileler de yerli Müslüman halkın hamileri idiler.

Alsagoff ailesi üyelerinden Seyyid Muhammad Alsagoff, 19. asrın sonlarına doğru hem ticaret hem vakıf idareciliği yapmaktaydı. Devrin Cohor Sultanı Sultan Ebu Bekir ile yakın bir ilişkisi bulunmaktaydı. Cohor’da Kukub bölgesinde arazi imtiyazı almış, işleterek yerli halka istihdam sağladığı araziye “İstanbul mülkü” adı vermiş, burada kullanılmak üzere Osmanlı bayrağını hatırlatan ay yıldızlı banknotlar bastırmıştı.

Seyyid Muhammad Alsagoff, Osmanlı çatısı altında Malay hacı adaylarının kutsal topraklara seyahatini üstleniyordu. Yine Osmanlı işbirliğiyle Açe’deki Müslümanlara yardım eli uzatmıştı. 1880’li yıllarda devrin İslam halifesi Sultan Abdulhamid Han tarafından hem Cohor Sultanı Sultan Ebubekir’e hem Seyyid Muhammad Alsagoff’a Osmanlı devlet nişanı verilmişti.

Seyyid Muhammad Alsagoff, aynı yıllarda Singapur’un resmi başkonsolosu Ahmed Ataullah Efendi’nin atanmasına kadar fahri konsolos olarak görev yapmıştı. Seyyid Muhammad Alsagoff’un tarih kitaplarında bulunan en meşhur fotoğrafı Osmanlı kıyafeti içinde ve yakasındaki Osmanlı devlet nişanı da hemen göze çarpıyor.

Geçen asır boyunca Malay coğrafyasında ülke sınırları da dahil pek çok şey değişti. Singapur adası deniz ticareti ve tarım, 1965’te bağımsızlığının ardından sanayi, teknoloji ve lojistik odaklı bir ada ülkesi halini aldı. Ülkenin asıl yerli nüfusu olan Malaylar, günümüzde Singapur nüfusunun %15’i civarında, bu oran anayasa ile sabit tutuluyor.

Alsagoff ailesinin vakıf malları içinde yer alan Alsagoff Medresesi ve Hacı Fatıma Camii ise faaliyetini sürdürüyor. O yıllarda Seyyid Muhammad Alsagoff’un aile evinde faaliyete giren medrese, 1912 yılında yeni yerinde resmi faaliyete geçti. Medrese, Muhammad Alsagoff’un vefatının ardından vasiyeti üzerine, meşhur Sultan Cami’nin hemen karşısında yer alan asırlık ahşap vakıf binasına taşındı. 4 öğrenciyle eğitim hayatına başlayan kurum, bugün 200 öğrenci yetiştiriyor.

Alsagoff Medresesi Singapur'daki birkaç medrese içinde en eskisi. Kentsel Yeniden Geliştirme Kurumu 2010 yılında bu medreseyi Singapur'un kültürel miras okullarından biri olarak tanıdı. Kurucusu Seyyid Muhammad Alsagoff’un Osmanlı kıyafetiyle çekilen meşhur fotoğrafı bugün medrese önünde asılı.

Alsagoff Medresesi bugün Singapur’un Müslüman nüfusunun farklı ırklarını temsil eden Arap, Malaya, Cava ve Hint Müslüman topluluklarından birer temsilci ile yönetiliyor. Alsagoff ailesinin bir temsilcisi de idareci vasfını devam ettiriyor.

Medrese günümüzde tam gün eğitim veren bir kız okulu. Öğrencilerine altı yıl ilkokul düzeyinde ve dört yıl ortaokul düzeyinde 10 yıl boyunca eğitim veriyor. Kurum, eğitimde dijital cihazlar gibi modern araçlar kullanmasının yanı sıra geleneği kucaklayan, Kur’an ve sünnet temelli bir yaklaşım benimsiyor. Asil hanımlar olarak inancına, ailesine, topluma, millete fayda ulaştırmak üzere akademik donanımlı, eğitimli, yenilikçi potansiyele sahip Müslüman liderler yetiştirmeye vurgu yapıyor.

Fıkıh, siyer, inanç esasları, Kur’an kıraati gibi ilimlerde teorik ve uygulamalı dersler alan öğrenciler, güneşin doğması esnasında oluşan kerahat vaktini hadisi şeriflerde geçen duaları okuyarak geçiriyor. Arapça, Malayca ve İngilizce’yi anadili seviyesinde öğreniyorlar. Matematik ve bilimde güçlü bir temele sahip İslami bilimlerde geleceğin akademisyenleri olmak hedefiyle yetişiyor; uluslararası geçerliliği olan sınavlara hazırlanıyorlar.

Alsagoff Medresesi mezunları ülke genelindeki sınavlarda dereceye giriyor, tercih ettikleri tıp ve mühendislik gibi alanlarda yüksek eğitimlerine devam edebiliyorlar.

Singapur’da henüz İslami İlimler alanında bir yüksek öğretim kurumu bulunmadığı için bu alanda ilerlemek isteyen mezunlar, çeşitli burs programlarıyla deniz ötesi ülkelere gönderiliyor. Türkiye, Yemen, Mısır, Medine gibi ülkelerde İslami ilimlerde ihtisas eğitimi alarak ülkelerine döndüklerinde din görevlisi anlamında yerel tabir olan “üstaz” ve “üstaze” ünvanı kazanıyor. 

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close