İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:39 Güneş06:12 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 17°C Nem %69
Türkçe
10 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
10 Şevval 1445
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Giriş Yap

Hui: Çin asıllı Müslüman olmak

Özel Haber
Özel Haber
08.01.2024    |

Hui Müslümanları - 2. Bölüm...

Ming Hanedanlığı’nın son dönemleri ve Qing Hanedanlığı (1644-1911) dönemlerinde Çin anadilini ve Han kültürünü hakim kılmak bir devlet politikası halini alıyor. Bu dönemde Çinli Müslümanların nüfuzu gibi nüfusu da azalıyor. Kendilerini tanımlamak üzere Mandarin Çincesinde yer alan bir kavramı kullanmaya başlıyorlar. “İhtida eden” anlamında “Hui” kavramıyla bütünleşiyor, sosyal hayatta varlıklarını böyle sürdürüyorlar. 

Sahabi Ebi Vakkas Camii içi

1911’de başlayan Çin Cumhuriyeti döneminde Han, Moğol, Man, Tibetli ve Müslüman Hui ırklarının eşitliği prensibini, devletin temel ilkeleri arasında ilan ediliyor. Çin geleneksel kültürünü devam ettirmek şartıyla Huiler için devlet bünyesinde çeşitli eğitim kurumları açılıyor, akademik çalışmalar yürütülüyor. İlmi faaliyetler ilerlemekteyken uygulamalı faaliyetler sekteye uğruyor; az sayıda cami yalnız vakit namazlarında kullanılmak üzere yeniden faaliyete giriyor.

Söz konusu hava içinde Hui Müslümanları, deniz aşırı ülkelerdeki Müslümanlarla temaslarını sürdürüyorlar. 19. Yüzyılda Çin camilerinde dönemin İslam halifesi Sultan 2. Abdulhamid adına Arapça hutbe okunuyor. Pekin’de Hamidiye Üniversitesi açılıyor. Osmanlı âlimlerinden Serezli Ali Rızâ Efendi ve Bursalı Hâfız Hasan Efendi burada yüzü aşkın öğrenci yetiştiriyor. 

Quanzhou Namazgâhı dışarıdan görünüm

Pekin, Şangay, Sichuan, Jinan, Yunnan, Ningxia ve Çin’in diğer bölgelerinde devlet izniyle açılan diğer okullarda eğitim gören Hui Müslümanlarının bazıları denizaşırı ülkelerde de eğitimini tamamlayabiliyor. Bu yıllarda her yıl kutsal mekanlara Hac yolculuğuna çıkan Hui sayısı, kaynaklarda yüzlerle ifade ediliyor.

Çin camilerinde imamlar yalnızca Mandarin Çincesi konuşuyor ve eğitim faaliyetleri yürütmüyor. Hui eğitim kurumlardaki bazı öğrenciler yazma eserlerden Arapça okuyor ve Mandarin Çincesine tercüme eserler yazacak şekilde donanımlı yetişiyor. Çinli Müslüman âlimlerden dünyaca tanınan bir isim “Mǎ jiān” namı diğer "Muḥammad Mâkîn es-Sînî“ 20.yüzyılda Çince Kur’an meali müellifi. 

Çin Cumhuriyeti ve 1949’da kurulan Çin Halk Cumhuriyeti döneminde Çin anakıtasında yaşayan Müslümanlar, yani Huiler; Uygur, Kazak, Özbek, Kırgız, Tacik, Tatar, Dongxiang, Sala ve Baoan olmak üzere “etnik” kökenlerine göre sınıflandırılıyor. Dolayısıyla tüm bu ırkları bütünleştiren Müslüman vasfı kullanılmıyor. Kökeni Han Çinlilerine dayanan Hui Müslümanları “milli” etnik azınlık olarak tanımlanmakla birlikte devletin resmi dini olmadığı gerekçesiyle hiçbir kişinin inancı resmi kayıtlarda belirtilmiyor. 

Hui takkeleri

1950'li yıllarda devlet bünyesinde Çin İslam İşleri Kurumu kuruluyor. Bir diğer ifadeyle Çin anakıtasında Müslümanların ibadet, eğitim ve giyim-kuşam, yeme-içme konularına dair karar ve uygulama merci; ayrıca diğer Müslüman ülkelerle ilişkileri devam ettiren devlet kurumu. Pekin’de devlet desteği ile Çin’in ilk milli İslami eğitim kurumu, Çin İslam Enstitüsü kuruluyor.

Enstitünün dersleri İslami eğitim ve temel üniversite eğitimi olarak iki alanda düzenleniyor. 1980’den bu yana Çin’de Pekin İslam Enstitüsü, Urumçi’de Sincan İslam Üniversitesi, Shenyang İslam Enstitüsü, Xining İslam Enstitüsü, Lanzhou İslam Enstitüsü, Zhengzhou İslam Enstitüsü, Kunming İslam Enstitüsü, Hebei İslam Enstitüsü ve Çinghay İslam Enstitüsü olmak üzere dokuz İslam enstitüsü daha faaliyet yürütüyor.

Hui Müslümanlarının günlük hayatı

Bugün Çin anakıtasında 200 milyondan fazla Hui Müslümanı yaşıyor. Ningxia eyaleti, Gansu-Linxia Hui Özerk bölgesi, Şincan Hui Özerk bölgesi (Doğu Türkistan), Kansu, Yünnan, Şantung, Xi‘an gibi bazı bölge ve şehirlerde Çin anakıtasının diğer şehirlerine göre Hui nüfusu daha yoğun. Ayrıca ülke genelinde bütün şehirlerde ve mahallelerde Huilere rastlamak, bir kenar mahallede Hui Müslümanın işlettiği esnaf lokantasında Çin eriştesi yemek mümkün. 

Hui Müslümanlarına sadece Çin’de değil, bazı Asya ülkeleri tüccarları içinde de rastlanabiliyor.

Hui Müslümanları resmi işlerde ayrı bir ırk olarak temsil edilseler de yerel dilleri bulunmuyor. Resmi dil olarak Mandarin Çincesini, memleketlerine göre diğer yerel Çince dil ve lehçelerini, uluslararası ticarette Arapça ve İngilizceyi kullanıyorlar.

 Xian Ulu cami minaresi

Huiler, mübarek mevsimlerde camilerde vakit geçirmeyi, kandil gecelerini camilerde Mandarin Çincesinde yapılan sohbetin ardından kendi aksanlarınca salavat getirerek idrak etmeyi tercih ediyorlar.

Xian Ulu Cami minaresinden yayılan ezanı dinlemek için:

 

Bayramlarda namazın ardından aile büyükleriyle bir araya geliyor, büyük sofralar etrafında bayram ediyor, sahabi mescitlerinde türbe ziyareti, diğer aile büyüklerinin kabir ve makam ziyaretlerini yapıyorlar.

Sahabi Ebi Vakkas Camii avlusunda iftar

Hicri takvimin 10 Muharrem gününde idrak edilen Aşura gününde pirinç, soya fasulyesi, hünnap gibi yöresel gıda maddeleriyle şekersiz aşure tatlıları pişirip eş-dost, akrabalarına ikram ediyorlar. 

Hui Müslümanları: Kültür, Mimari, Mutfak - 3. Bölüm

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close