İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53 İmsak05:16 Güneş06:43 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 13°C Nem %80
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
İmsak
05:16
Güneş
06:43
Giriş Yap

Bereketli ve lezzetli nimetler

19.10.2022    |

Allah’ın sözü Kur’an-ı Kerim, dünya hayatının sonuna kadar insanoğlu için bir rehber ve kılavuz. İnsanları ve alemleri var eden Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de bazı meyvelerin ismini anar. Çeşit çeşit meyvelerin isimlerinden, var olma süreçlerinden ve varoluş gayelerinden bahseder.

Yeryüzünden buharlaşan suyun temizlenerek yağmur olarak inmesi, toprağı nemlendirmesi, verimli hale getirmesi, göz göz yarılan o topraktan tohumların filizlenmesi, çeşitli bitkilere ve meyvesi yenen ağaçlara dönüşmesi ibretle bakan ve inceleyen gözlere ve akıllara bu sistemi kusursuz bir var eden olduğu mesajını verir.

Kur’an’da gökleri ve yeri yaratanın; semadan, gökyüzünden yağmur indirip onunla insanlar, hayvanlar ve bütün alem için rızık olarak meyve ve mahsuller çıkaranın Allah olduğu bildirilir. (İbrahim 14/32)

Meyve ve sebzeyi mevsiminde ve kararınca tüketmek sağlığımız açısından çok faydalıdır. Tatlı meyvelerden olmasa da Kur’an’da ismi geçen meyvelerden olan zeytinin hem meyvesi hem yağından faydalanılır.

Bir tanede bin bereket

Kur’an’da ismi anılan meyveler arasında hurma, zeytin ve üzümün ardından iki “cennet meyvesi” narın ismi de üç yerde bulunur. (Rahman 55, 68).

Gökten su indiren Allah’ın, her şeyin bitkisini onunla çıkardığı belirtilir. İlk önce bir yeşil filiz; bu filizden birbiriyle benzeşen ve benzeşmeyen başak ve salkım gibi birbiri üzerine binmiş taneler ve nar bahçelerini nasıl çıkardığı tarif edilir. Her birinin meyvesine önce meyvenin ilk yetiştiği sırada, bir de olgunlaştığı sırada bakmak öğütlenir. Allah’a inanan bir toplum için bunlarda elbette birçok ibret olduğu vurgulanır. (En’âm, 6/99)

Nar; anavatanı Akdeniz olan bir diğer meyvedir. Haziran-Temmuz aylarında göz alıcı, kırmızı renkli, iri çiçekler açar. Narın çiçeğinden demlenen bitki çayı vücuttan zararlı maddelerin atılmasına katkıda bulunabilir. Nar meyvesi, kuru ve buruk kabuğunun içinde ferahlık veren ekşi ve tatlı sulu bir özü saklar. Bir nar meyvesi yüzlerce taneyi ve her tanede bir çekirdeği barındırır. Ağırlığının yarısından çoğunu sağlığa faydalı antioksidan maddeler, özellikle antosiyaninler oluşturur.

Nar meyvesi B ve C vitaminleri kaynağıdır ki yeşil çaydan 3 kat fazla antioksidan içerir. Narın, çekirdeklerinden tanesine, kabuğundan suyuna kadar faydalarını saymak zaman alır. Narın suyu bile antioksidan etkilidir. Narın kalp damar sağlığını, ağız sağlığını, karaciğeri koruyucu; tansiyon düşürücü, ödem çözücü, metabolizmayı düzenleyici; antimikrobiyel, kanserden koruyucu etkileri bulunur. Ekşi nar tatlı nara göre kan şekerini daha az yükseltir. Her mevsim karar miktarınca kullanmak için narı mevsimi dışında buzlukta saklamak mümkündür.  

Faydasına yemin edilen; İncir

Binlerce çekirdeği bulunan ve hem kabuğu hem çekirdekleriyle yenen nadir meyvelerden olan incir, Yüce kitabımızda yeminle anılır.

Allah (CC), incire ve zeytine, bunların yetiştiği Peygamber diyarı olan beldelere, Sînâ dağına ve güven veren Mekke şehrine yemin ederek insanı hakikaten ne güzel biçimde yarattığını veciz bir şekilde hatırlatır. (Tin, 95/1-4) 

İncir meyvesi Peygamber Efendimiz (SAS)’in de yenilmesini tavsiye ettiği Cennet meyvelerindendir. Ülkemizde en çok üretilen meyvelerden biri olan incir, kuvvetli antioksidan, prebiyotik diyet lifi kaynağı; A, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminleri deposudur. Gıdalar yoluyla vücuda alınması gerekli olan 9 protein yapıtaşının ikisini bünyesinde bulundurur. Sodyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum mineralleri içerir.

İncirin bağışıklık sistemini destekleyici, kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici, sindirime yardımcı etkileri belirtilir. Kuru incirin kan şekerini taze incire göre daha fazla yükselttiğini hatırda tutmak gerekir.

Yazın habercisi, Kiraz

Kiraz meyvesi, ülkemizde baharın bitişinin yazın gelişinin müjdesidir. Kur’an-ı Kerim’de bu meyve Cennet meyveleri arasında muzla birlikte anılır; dikensiz Arabistan kiraz ağacı, meyveleri kat kat dizilmiş muz ağaçları ve birçok meyveler adeta canlandırılır, bu meyveler arasında Cennet sakinlerinden bahsedilir. (Vâkıa, 56/28-33)

Kirazın hem meyvesi, meyve sapları, çiçekleri ve gövde kabuklarından faydalanılır. Meyveleri gıda olarak tüketilir, diğer kısımlar ise kurutularak ilâç yapımında kullanılır. Kiraz meyvesi potasyum minerali, diyet lifi, antosiyanin gibi çeşitli antioksidan maddeler ve C vitamini kaynağıdır.

Düşük kalorisiyle dikkat çeken bu meyve limondan daha zengin bir C vitamini deposudur. Sodyum, magnezyum, demir, fosfor ve kükürt mineralleri içerir. Kansere, ruh ve sinir hastalıklarına karşı koruyucu, ödem çözücü, damar tıkanıklığını önleyici ve ağrı kesici etkileri ortaya konulur. Kirazın yalnız meyvesi değil çekirdekleri ve yaprakları da kullanım alanı bulur. Kiraz çekirdekleri antimikrobiyel, kiraz yaprakları ödem çözücü etkisiyle bilinir. Kiraz sapları kurutulup çay gibi demlenip içilebilir.

Başlı başına bir öğün, Muz 

Kur’an’da  Cennet meyveleri arasında kirazla birlikte ismi anılan muz, tropik yerlerde dört mevsim yetişen bir meyvedir. Ülkemizde de sonbahar mevsiminde meyvesini verir.

Muz meyvesi antioksidan maddeler, provitamin A, C ve E vitaminleri ve biyojenik aminler yönünden zengindir. İyi oranda potasyum ve demir, ayrıca fosfor, magnezyum, kalsiyum mineralleri içerir. Muzun tansiyonu düzenleyici, kasları besleyici, hücre yaşlanmasını geciktirici etkilerini ortaya koyulur.

Muzdaki serotonin ve dopamin, ruh halini dengeler, depresyonu önlemeye yardımcı olur. Özellikle yeşil, ham muz, dirençli nişasta içeriğiyle açlık kan şekerini ve kolesterolü düşürücü, insülin duyarlılığını artırıcı etki gösterir. Muz prebiyotik lif etkisiyle mineral emilimini artırır, bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Uzun süre tokluk hissi verme özelliğine sahip muz tropik bölgelerde ana öğün yerine tüketilir. 

Kur'ân-ı Kerîm, envai çeşit ilim ve bilgilerle dolu bir denize benzetilir. Bu denizin incilerini elde etmek isteyenler onu derinlemesine okuyup anlamaya çalışır, derinliklere dalar. Ayetler aynı zamanda gelecekte yer alacak ve zaman içinde anlaşılacak bilgiler, hazineler de saklamaktadır. Her devirde Kur’an’ın içeriği ve anlamları üzerine yapılan araştırmalar farklı, çeşitli, zengin sonuçlara ulaşmıştır.

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close