İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %41
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Giriş Yap

Gripten korunmak için nasıl beslenilmeli?

02.12.2022    |

Havalar soğudu, soğuk algınlığı ve grip yükselişe geçti. Hava yoluyla bulaşan bu hastalıklardan uzak durmak için koruyucu önlemler almak gerekiyor.

Dr. Halit Yerebakan, " Vücut hastalıkla savaştığı için sindirime ayıracak enerjisi olmaz. Bu nedenle hastayken basit ve sindirimi kolay yiyecekler öncelikli tercih olmalı. Alınabilecek hijyen önlemlerinin yanında bağışıklığınızı da bu hastalıklara karşı hazırlamanız gerekli.

Vücudunuzun hem güçlü kalması hem de daha kolay toparlanabilmesi için sağlıklı besinlerle mutfağınızı doldurmanın tam zamanı. Ancak yine de bir hastalığa yakalanırsanız mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken bazı yiyecekler var.

Hasta olduğunuz bir zamanı düşünün. Muhtemelen canınız pek bir şey yemek istemiyordur. Sindirimi kolay basit karbonhidratlara biraz da protein ekleyerek tüketmek kısa sürede daha iyi hissetmeye başlamanızı sağlayabilir." diyerek bazı önerilerde bulundu:

* Yulaf ezmesi hastayken tüketilebilecek en iyi yiyeceklerden biri. Badem ezmesi veya süzme peynir ekleyerek vücudunuzun protein ihtiyacına da katkıda bulunabilirsiniz.

* Sindirimi kolay karbonhidratlardan olan patatesi fırınlayarak tüketmeyi deneyin. Hatta iştahınız yeterince yerindeyse peynir veya yoğurtla tüketebilirsiniz.

* Soğuk havalarda özellikle hafif bir kırgınlık hissedildiğinde bile ilk akla gelen; yeşil çaydır. Yatıştırıcı özelliği bir yana, yeşil çay ihtiyacınız olan tüm sıvıları almanıza yardımcı olur. Ateş, mide rahatsızlığı ve boğaz ağrısına çok iyi gelir.

* Sofranızdan ayırmamanız gereken bir diğer gıda da bal. İster çaya ister yulaf ezmesine ekleyin isterseniz de kaşıklayarak tüketin ama kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda yardım istemek için bal çok iyi bir seçenek. 

Öksürüğü bastırmaya, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

* Hastayken bol bol meyve sebze tüketmeniz gerektiğini biliyorsunuz ama yiyecekleri çiğnemek işkence gibi gelebilir. Bu nedenle smoothie hazırlamak iyi bir fikir olabilir. Belki biraz protein kaynaklarından da ekleyebilirsiniz.

* Enerjinizi biraz artırmak için çiğ kuru yemişler ve yağlı tohumlar bire bir. Kuru yemişler ve tohumlar, optimal bağışıklık fonksiyonu için gerekli iki besin olan E vitamini ve çinko açısından zengin.

* Zencefil soğuk algınlığı ve grip denilince akla ilk gelen besinlerden. Griple ilişkili yaygın bir rahatsızlık olan mide bulantısını hafifletebiliyor. Ayrıca boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı da taze zencefil kökü kaynatarak tüketebilirsiniz.

* Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller de hastalığın ayak sesleri duyulur duyulmaz kapısını çaldığımız güçlü antioksidan ve C vitamini kaynaklarıdır. Turunçgiller vücuda enerji verir ve hastalığın süresini kısaltır.

* Baklagiller bağışıklık işlevinde önemli bir rol oynayan ve hatta soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilen mineral çinko ile doludur. Kendinizi hasta hissettiğinizde nohut, mercimek ve fasulye tüketmek sağlıklı bir seçim olur.

* Hastalık nedeniyle mideniz hassaslaştıysa çırpılmış yumurta akını deneyebilirsiniz. Genellikle mideyi rahatsız etmez ve biraz protein almak için iyi bir yoldur.

Susuzluğa dikkat

Kendinizi iyi hissetmediğinizde günün bir bölümünde aç hissetmiyorsanız bu sorun değil. Ancak 1 günden fazla süredir aç hissetmiyorsanız biraz enerji almak için basit yiyecekler tüketmeye çalışın. Yine de yiyeceğe bakamayacak kadar mideniz kötüyse kendiniz zorlamayın. Bu durumda vücudun susuz kalmaması öncelik.

Genellikle hastalık sırasında susama mekanizması düzgün çalışmayabilir, bu nedenle susuzluk kötüleşebilir. Yani, susamış hissetmeseniz bile kendinize sürekli su içmeyi hatırlatmanız gerekebilir.

Sabah 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close