İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 17°C Nem %62
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
Giriş Yap

Almanya gündeminde bu hafta 10.01.2022

Özel Haber
Özel Haber
10.01.2023    |

Alman basınında geçtiğimiz aydan bugüne öne çıkan haberler... Almanya gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya LNG gaz terminaline kavuşuyor

On aylık rekor bir sürede inşa edilen Almanya'nın ilk sıvılaştırılmış doğal gaz terminali, Aşağı Saksonya eyaletinin Wilhelmshaven şehrinde açıldı. Federal Şansölye Olaf Scholz, bu ve diğer LNG terminalleri ile Almanya'nın enerji arzının "Rusya'dan gelen boru hatlarına alternatif" olacağını söyledi. Scholz terminalin “güvenliğimize çok ama çok önemli bir katkı" diyerek projenin önemini vurguladı.

Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU), tankerlerden sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) gemide gaza dönüştürerek, yıllık Almanya'nın doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde altısını tedarik etme kapasitesine sahip. Özel sektörün yatırımı ile açılan tesis aralık ayından itibaren Alman boru hattına gaz iletiyor. Scholz bu tarz yeni tesislerin hızlıca inşa edilip kullanıma alınacağını işaret ederek önümüzdeki yılın sonuna kadar Rusya’dan bağımsız 30 milyar metreküp gaz ithalat kapasitesine sahip olmayı hedeflediklerini açıkladı. Ve “Planlanan diğer 3 LNG terminalinin de tamamlanması ile Almanya enerji güvenliğini garanti altına aldı diyebiliriz “dedi. Ayrıca 2023 yılında da Rus gazını telafi edecek yeni tedarikçiler bulacaklarını ve bir sonraki kışı da atlatacak yeterli gaz imkanlarına sahip olacaklarını söyledi.  Ancak atılan bu adımlar ülke içindeki enerji endişesini gidermedi ve tartışmaları sonlandırmadı. Doğal gaz akışının çoğunluğunun Norveç, ABD ve Körfez ülkelerinden gelmesi planlanıyor.

Kömürden çıkış sürüyor

Almanya enerji krizine rağmen Ren Maden Bölgesi’nde kömür üretimini durdurma tarihini 8 yıl öne çekiyor ve linyit yakıtlı üç elektrik santralini 2038 yerine 2030´da kapatmayı planlıyor. Ayrıca 2024 yılında iki ayrı santralin daha kapatılması öngörülüyor.

Enerji şirketlerine aşırı kazanç vergisi geliyor

Petrol, gaz, kömür ve rafineri sektörlerindeki şirketler, 2022 ve 2023 mali yıllarıyla sınırlı olarak enerji krizi katkısı yapacak. Enerji sektöründe önceki yıllara göre ortalama kârı yüzde 20´yi aşan kazançların yüzde 33 oranında vergilendirilmesi kararlaştırıldı. Bu uygulama ile bir ila üç milyar avro olarak tahmin edilen ek vergi gelirinin, Almanya´nın önceki aylar açıkladığı elektrik ve gaz fiyatlarında belirlenen tavan fiyat uygulamasını finanse etmesi amaçlanıyor.

Konutlarda güneş enerjisi üretimine teşvik

Hane halkının küçük güneş enerjisi sistemlerinden üretip satarak elde ettiği gelir, 2022'nin başından itibaren geriye dönük olarak vergiden muaf olacak. 2023'ten itibaren yüzde 19'luk satış vergisi 30 kilovata kadar çıkış gücüne ve elektrik depolamaya sahip fotovoltaik sistemlerin satın alınması ve kurulmasında artık uygulanmayacak.

Tren raylarına milyar avroluk yatırım

Yaz aylarında Almanya Federal Ulaştırma Bakanlığı sık sık sorunlarla boğuşan ve eskimiş Almanya tren hatlarının modernizasyonu için gerekli adımları belirlemek üzere bir komisyon görevlendirmişti. Komisyonun 125 sayfalık raporuna göre yatırımlardan yıllarca ihmal edilmiş tren raylarının modernizasyonunun yaklaşık 29 milyar avro maliyeti olması bekleniyor. Bu meblağ Ulaştırma Bakanlığı’na tahsis edilmiş 13.6 milyar avroluk 2023 bütçesini geçmekte. Bu yüzden öncelikle yoğun kullanılan hatların bakımlarının yapılması ve sonra kademeli olarak diğer hatların bakımının yapılması öngörülüyor.

Modernize çalışmalarının bir diğer nedeni ise 2030´a kadar ulaştırma sektöründe CO2 emisyonlarının azaltılması hedefi doğrultusunda daha az emisyon salınımına neden olan demiryolu sektörünün rağbetini artırmak. 1994´ten bu yana atıl kaldığı için sökülen 6000 kilometrelik demiryolunun tekrar etkinleştirilmesi, rayların yüzde 75´inin de elektriklendirilmesi hedefleniyor. En büyük eleştirilerden birisi ise modernizasyonların tamamlanmasının mevcut hızla 10 yıldan fazla sürebileceği yönünde.

Almanya hastanelerinde kapasite sıkıntısı

Almanya’nın Brandenburg eyaletindeki bazı kliniklerde planlanan tüm ameliyatlar ve tedaviler geçen hafta iptal edildi. Artan grip ve solunum yolu enfeksiyonu sayısı, Avrupa'nın en büyük üniversite hastanesini sert önlemler almaya zorluyor. Berlin'de planlanan tüm müdahaleler aralık ayından itibaren erteleniyor. Klinikten gelen basın açıklamasına göre tüm “acil olmayan“ müdahaleler iptal edilecek. Hastane bu önleme neden olarak mevcut hasta sayılarındaki artışların doktorların ve bakım personelinin yoğunluğunu artırması olarak gösterdi. Bu kısıtlama ile özellikle çocuk servislerindeki doktor eksikliğinin yetişkin servislerinden gelecek doktorlar ile giderilmesi amaçlanıyor.

Yaklaşık on milyon insanın solunum yolu enfeksiyonlarından muzdarip olduğu Almanya’da hastane çalışanlarının da büyük bir kısmının salgına yakalandığı iddia ediliyor. Sağlık temsilcileri “Ortalamaya göre şu anda normalden yüzde 30 ila 40 oranında daha fazla çalışan hastalıktan izne ayrılıyor- ve bu yüzden ciddi personel açığı oluşuyor." açıklamasında bulundu.  (Kısaltıldı)

Eczanelerde birçok temel ilaç tükendi

Çocuklarda görülen solunum yolu enfeksiyonu dalgası, hastanelerin ve çocuk doktorlarının sınırlarını zorlarken bir yandan da ilaç tedarikinde sıkıntılar yaşanmakta. Bulunamayan ilaçlar arasında ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, antibiyotikler, kanser ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları ve diyabet ilaçları bulunuyor. İlaç eksikliği yaygın kullanılan ilaçlarda da gözleniyor. Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü, şu anda 313 ilaç tedarikinde sıkıntı yaşandığını belirtiyor. Her ne kadar ilaç eksikliğine neden olarak tedarikte yaşanan sıkıntılar en başta gelse de birçok uzmana göre sorunun temeli Alman ilaç sipariş verme prosedüründe.

Çocuk Doktorları Meslek Birliği başkanı Thomas Fischbach verdiği bir demeçte Almanya`daki sabit fiyat düzenlemesinin ilaç üretiminde Çin ve Hindistan gibi düşük maliyetle üretim yapan ülkelere kaymasına neden olduğunu ve bu ülkelerde yaşanan tedarik sıkıntılarının Almanya’da ilaç krizine dönüştüğünü söylüyor. Gelişen ülkelerde üretilen ilaçların Almanya’da üretilen ilaçlara göre daha ucuz olmaları tedarikte daha çok rağbet görmelerine sebep oluyor.

Almanya Avrupa seçimlerinde seçmen yaşını 16´ya düşürüyor

2024'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Almanya'da 16 ve 17 yaşındakiler de oy kullanabilecek. Federal Konsey, daha önce Federal Meclis tarafından kararlaştırılan Avrupa seçimleri için oy kullanma yaşının 18'den 16'ya düşürülmesini onayladı.

Yasalar dijitalleşecek

Federal yasalar ve yönetmelikler artık resmi olarak dijital bir platformda duyurulacak. Federal Konsey gerekli üçte iki çoğunluk ile Anayasa’da değişikliği onayladı. Anayasa’da yasa ve yönetmeliklerin Federal Kanun Gazetesi´nde kağıt formatında yayınlanması gerektiği maddesi değiştirilerek artık bu tür yayınların sadece Elektronik Federal Resmi Gazetesi üzerinden yapılması ibaresi eklendi.­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close