İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %57
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Singapur’da üç aylara özel kapsamlı etkinlik

Özel Haber
Özel Haber
06.03.2023    |

Singapur’da üç aylar münasebetiyle uluslararası Müslüman festivali düzenlendi.

Etkinliğin teması 'Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAS)’in Mirasını Kucaklamak' olarak belirlendi.

Fuar alanının duvarlarında “Mü’minler ancak kardeştir” (Hucurat, 10) ve “(Ey Muhammed!) Biz seni âlemlere ancak bir rahmet olarak gönderdik” (Enbiya, 107) ayet-i kerimeleri yer aldı.

Katılımcılar, ücretsiz katıldıkları festivalde, 3 gün boyunca, tarihi eserleri inceleyerek; çok boyutlu teknolojik destekli bilgiler edinerek, sahne programlarında sohbet ve söyleşiler dinleyerek İslam tarihi yolculuğuna çıkma imkanı buldu. Singapur’da ilk defa olmak üzere Sanal Gerçeklik sergisinde Hicret ve Fil Vakası’nı konu alan iki farklı video deneyimlendi.

Peygamber Efendimiz (SAS)’in Mekke’deki evlerinin aslının üçte biri boyutundaki ev modeli; mütevazı ve sade yapısı, toprak sıvalı duvarları ve sofrasında nebevi besinlerle ziyaretçileri asrı saadet devrine götürdü.

Peygamber Efendimiz (SAS)’in arasında namaz kıldıkları Kabe’nin iki sütunuyla birlikte Kabe’nin içini gösteren 3 boyutlu animasyon kısa filmi ile Kutsal emanetler ve İslami eserler sergileri de dikkat çekti. Fuar salonunun sanal gerçeklik deneyimi ve kutsal emanet sergisi bölümlerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bir kısmı asli bir kısmı aslının taklidi olarak katılımcıların ilgisine sunulan eserler arasında şunlar yer alıyordu:

* Peygamber Efendimiz (SAS)'in sakalı şerifleri, 

* Peygamber Efendimiz (SAS)’in keçi derisinden mamul su tulumu

* Peygamber Efendimiz (SAS)'in süt ve zemzem sürahileri

* Osmanlı dönemi Kabe kapı örtülerinden bir seçki, kisve-i şerifler

Fuar alanının sahnesinde üç gün boyunca farklı saatlerde Malezya, İngiltere, Kanada, Singapur gibi çeşitli ülkelerden sohbetler, söyleşiler, ilahi konserleri ve mevlid merasimleri gerçekleşti. 

Fuar alanında açılan iki yüzü aşkın stantta giyim, Eğitim, Ticaret, Helal Turizm, Helal Yaşam tarzı ürünleri ve hizmetleri, paketli ve taze yiyecek ve içecekler yer aldı.

Yiyecek stantlarında Tay, Malay, Çin, Hint, Japon, Paki mutfağından çok çeşitli lezzetler helal sertifikalarıyla satışa sunuldu. Endonezya’nın dondurularak kurutulmuş tropik meyveleri, Hui’lerin haşlanmış yer fıstığı, bambu yaprağına sarılı pirinç lapalı “Zhongzi” mantısı, Japonya’nın suşisi, bir çeşit poğaça olan “takoyaki”si, Malezya’nın “Gula Melaka” Malaka şekerinden keki, pandan özü ve gül özüyle rengarenk “kui” pirinç tatlıları, Hindistan cevizli “kaya” reçeli tadıldıktan sonra satışa sunulan ürünler arasındaydı.

Çocuklara yönelik ürünler geniş bir yelpazede katılımcıların ilgi ve istifadesine sunuldu. Çocuklar Endonezya’nın yöresel kumaşlarını, Mısır’ın cam boyama sanatını, Malezya’nın her eyalet için ayrı bir desenle ifade edilen tezhip sanatını ve kasnaklı dikiş tekniklerini atölyelerde deneyimleme imkanı buldu. Bir stantta ahşap boyama tablosu taslakları, çeşitli yapbozlar dua ayetlerinden bölümler içermekteydi. Harita ve pusulalı çocuk seccadeleri, interaktif çocuk kitapları, bilgi kartları, iki ve üç boyutlu maketler, Mescidi Haram, Mescidi Nebevi, Mescidi Aksa inşa edilebilen bloklar, Kuran harfleri için çeşitli yaş gruplarına yönelik e-öğrenme uygulamaları çocukların beğenisini kazandı.

Açılan stantlarda hüsnü hat sanatının geleneksel ve modern uygulama örnekleri dikkat çekti. Bir hüsnü hat standında hattatlar katılımcıların aslı Arapça olan isimlerini meşk ederek lale motifi haline getirmekteydi.

Çin asıllı Hui Müslümanlarının hat sanatı olan “Sini” üstadı sanatkarlar, kendi stantlarında Çince ve Arapça ayet ve hadis levhaları, kelime-i tevhid flamaları yazmakta ve sergilemekteydi. Pakistan usulü boyalı yapraklar üzerine yazılan lafza-i Celal diğer bir hüsnü hat örneği teşkil etmekteydi.

İstanbul’dan icazetli hattatlar katılımcılara Kur’an harflerini kamışla nasıl yazabileceklerine dair kısa bir bilgilendirme yapmalarının ardından çizgilerin üzerinden geçmek suretiyle birer Kur’an ayeti yazdırmaktaydı. 

3-5 Mart 2023 tarihlerinde düzenlenen etkinlik halkın yoğun ilgi ve teveccühüyle karşılaştı.

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ana Haber Bülteni
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ana Haber Bülteni
Ana Haber Bülteni Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close