İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:40 Akşam19:22 Yatsı20:41 İmsak05:35 Güneş07:00 İşrak07:40 Öğle13:17
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %74
Türkçe
9 Ramazan 1445 19 Mart 2024 Salı
9 Ramazan 1445
Öğle
13:17
İkindi
16:40
Akşam
19:22
Yatsı
20:41
İmsak
05:37
Güneş
07:02
İşrak
07:40
Giriş Yap

Singapur’da gıdalar için sağlık derecelendirme sistemi

18.03.2023    |

Ülkede geçtiğimiz aylarda paketli gıdalara yönelik sağlıklı etiket beyanı yönetmeliği: “Besin sınıfı” yürürlüğe girdi.

Buna göre market raflarında sütten meyveye paketli gıdalar şeker ve yağ içeriklerine göre A ile D arasında harf notu alıyor.

Aralık ayından bu yana uygulanan program kapsamında paketli gıdalara, A harfinden D harfine farklı renk ve kodları içeren dereceler veriliyor. D harfi en yüksek şeker veya doymuş yağa işaret ediyor. Ayrıca etiketinde D harfi bulunan gıda ve içeceklerin medyada reklam yapması yasak.

Derecelendirme sistemi, her ikisi de diyabet riskiyle bağlantılı olan içecekteki şeker ve doymuş yağ içeriğine dayanmakta. Kötü beslenme kalitesi, özellikle aşırı şeker ve doymuş yağ alımı ile diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser arasında bağlantıdan yola çıkarak geliştirilmiş.

Besin sınıfı ürünün sağlıklı olduğunu mu gösteriyor?

Doymuş yağ içeriği 100 ml'de 2,8 gramdan fazla olan yahut şeker içeriği 100 ml'de 5 gramdan fazla olan içeceklere C harf notu veriliyor.

Önceden paketlenmiş içecekler için yeni zorunlu etiket; günlük süt ve %100 meyve suyu gibi şeker ilavesiz içeceklere dair kafa karışıklığına sebep oldu. Zira bu sisteme göre günlük sütlerin çoğuna C harf notu verilirken az yağlı sütler ve %100 meyve suları B harf notu alıyor. Tüketiciler çoğu C ve D harf notu alan asitli içeceklere göre taze süt daha sağlıklı değil mi sorusunu soruyor.

Örneğin günlük süt. Besin bilgileri etiketine göre 100 ml'de toplam 4,0 gr. yağ ve 4,3 gr. şeker içeriyor. Bununla birlikte, etiket ayrıca tüm şekerin doğal olarak sütten geldiğini belirtiyor. Bu durumda ilave şeker içermediği halde C derecesi alıyor. Diğer yandan %100 meyve suyu 100 ml'de 4,9 gr. şeker içeriğiyle ve 0 doymuş yağ içeriğiyle B harf notu alıyor.

Sistem geliştirme aşamasında

Beslenme uzmanlarına göre sistemin daha fazla geliştirmeye ihtiyacı bulunuyor. Daha yüksek bir harf notu, bir içeceğin daha sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Sistem yalnızca yağlar ve şekeri inceleyen çok dar bir besin bant genişliğiyle çalışıyor. Bu, durumda genel olarak sağlıklı yiyecek ve içecekleri bile C olarak derecelendiriyor ki bu bütünsel bir bakış açısıyla gerçekten böyle değil.

Değerlendirmelere göre, bu girişim birinci seviye tarama gibi olabilir. Ancak, lif, vitaminler ve mineraller gibi diğer birçok besin de genel sağlıkta çok önemli bir rol oynar ve göz ardı edilmemesi gerekir. “Günlük süt, doymuş yağ oranı daha yüksek olsa da mükemmel bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Yüzde 100 meyve suyu, (doğal) şeker bakımından daha yüksek olmasına rağmen, A ve C vitaminleri, potasyum ve faydalı bileşenler içeriyor.

Yetkililere göre Singapurlular günde ortalama 12 çay kaşığı veya 60 gr şeker tüketiyor. Günlük şeker alımlarının yarısından fazlası, paketli içeceklerden gelmekte.

Programın şeker ve doymuş yağ içeriğine odaklandığı ve daha sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için halk eğitim faaliyetleriyle birlikte gelişeceği belirtiliyor.

­Benzer bir uygulama Avustralya ve Yeni Zelanda'da; Tüketiciler ürünleri, Sağlık Yıldızı Uygulaması ile seçebiliyor. 

Haberin ayrıntılarına ulaşabilirsiniz: Gıda ürünleri yıldız seviyeleriyle değerlendirilebilir mi?

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ramazan Söyleşileri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ramazan Söyleşileri
Ramazan Söyleşileri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close