İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:39 Güneş06:12 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %77
Türkçe
10 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
10 Şevval 1445
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Giriş Yap

Peygamber sevgisinin kaleme dökülüşü, Hilye

29.03.2024    |

Peygamberlerin önderi, numune-i imtisal, ideal insan Hz. Muhammed (SAS.) Efendimizi övmek, fiziki, insani ve ahlâkî vasıflarını insanlara anlatmak için İslâm Edebiyatı’nda pek çok eser verilmiş ise de önce onu Allah (C.C.) Kur’an-ı Kerim’inde methetmiş ve “Âlemlere rahmet olarak gönderdiğini” (Enbiya Suresi 107) beyan etmiştir.

Kalem Suresi 4 ayeti kerimede “Şüphesiz sen büyük bir ahlâka sahipsindir.”; Ahzab Suresi 21.ayeti kerimede “Ey inananlar! Andolsun ki, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok anan kimseler için Resulullah en güzel örnektir.” buyrulmaktadır

Hilye-i Şerif nedir?

Hilye-i Şerif, Hz. Peygamber (SAS.)’in eşkâlinin yazı ile anlatıldığı levhalardır. Bu eserlerde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAS.)’in fizyonomisi, beden yapısı, karakteri, yaşayışı ve giyiniş tarzı, hususi hayatı, beşerî yönü, yaşama tarzı ve şahsî hayatı ile ilgili vasıflar dile getirilir.

El yazması Kur’an-ı Kerim’leri kaleme alanlar, surelerde yer alan ayeti kerime veya besmeleleri güzel yazıları ile birer levha haline getiren hattatlar, onun için yazılmış bu metinleri, yazının en güzeli olan “Hüsn-i hat” ile satırlara dizerek birbirinden güzel tablolar meydana getirdiler. Bir hattat için tıpkı Mushaf yazmak gibi, Hilye-i Şerif yazmak da önemli bir görev sayılmıştır.

Hilye kelimesi genellikle tamlamalı olarak karşımıza çıkar: “Hilye-i Şerif, Hilye-i Saadet, Hilye-i Nebi, Hilye-i Nebevî”

Hilye-i Şeriflerin muhtevası

Hilye-i Şerifleri bölümler olarak incelemek gerekirse şunlardan bahsedilebilir;

(1) Baş makam: Burada değişik yazı stilleri ile besmele yer alır. Bazı Hilyelerde ise besmelenin sağ ve solunda Lafza-ı celil ve İsmi Nebi yer alır.

(2) Orta kısım: Bu kısım bazı Hilyelerde yuvarlak, oval veya dikdörtgen biçimindedir. Burada Peygamber (SAS.) Efendimizin vasıf ve sıfatları yer alır. Allah’ın selam ve salatı onun üzerine olsun.

(3) Hilal: Peygamber (SAS.) Efendimizin güzelliği ve nurlu siması nedeniyle Hilyelerde Güneş ve Hilale yer verilmiştir.

(4-5-6-7) Halifelerin isimleri: Burada Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’nin (Ra.) isimleri yer almaktadır.

(8) Ayeti Kerime: Burada genel olarak Enbiya suresi 107 ayeti yer almakta ise de Kalem 4, Fetih 28 ve 29, Saf 6 ayeti kerimeleri de yer alabilmektedir.

(9) Nihayet: Burada Hilyenin metni tamamlanırken sonunda hattatın ismi, imzası, dualar ve hilyenin yazıldığı tarih yer alır.

(10-11) Koltuk: Bu bölüm hilyenin nihayet bölümünü kuşatan iki boşluktur. Bazı hilyelerde bu bölüm tezhiple doldurulurken bazı hilyelerde “Levlâke Levlâk, Lemâ Halaktül Eflâk.” Kudsî hadisi şerifi yer almaktadır.     

(12) İç pervaz. 

Hilye tasarımı

Hilye-i Şerifleri süsleyen müzehhibler-tezhib sanatının uygulayıcıları hilye tezhibini yaparken kullanacağı renkleri gayet uyumlu bir şekilde seçerek yazının ön plana çıkmasına gayret etmişlerdir. Hilye tezhiplerinde zemin rengi olarak; altın, lacivert, kızıl kahverengi, bordo, zeytuni yeşil ve siyah kullanılır. Tezhip desenlerinde, çiçek motiflerinde, ara suları ve diğer yardımcı motiflerde çok sade, uçuk ve uyumlu renkler kullanılmıştır. Müzehhipler göz zevkini bozmamak amacıyla mümkün olduğunca canlı ve parlak renklerden kaçınmışlardır.

Hilyelerin orta kısmında bulunan ortak metnin kaynağı genel olarak, Hz. Ali (Ra.) veya Hz. Ümmü Ma‘bed’den (R.anha) nakledilen hadisi şeriflerdir. Bugün bilinen klâsik anlamdaki levha Hilye-i Şerifin tasarımı, ilk defa Hattat Hâfız Osman’da görülmüştür.      

Hilye-i Şerif türünün en meşhur ve en önemli eseri Türk Edebiyatında 1598 yılında Hakanî Mehmed Efendi tarafından düzenlenmiştir.

Tasarım olarak birbirine benzer halde, hattat ustaları tarafından nakşedilen Hilye-i Şeriflerden farklı tasarımlarda, matbu Hilye-i Şeriflere de rastlanmaktadır.

Bunların en meşhurunda, tablonun en üstünde yer alan Tâc kısmında Mescidi Nebevi ve Medine gravürü nakşedilmiş, onun altında orta kısımda Peygamber Efendimiz (SAS.)’in şemaili, dört halifenin isimleri ve La İlahe İllallah, Muhammedîn Resulullah kelime-i tevhidinin yazılmış, sağ ve sol üst kısımlara ise Allah (C.C.) ve Muhammed (SAS.) isimleri yerleştirilmiş, bunların altında ise klasik eserlerde olduğu gibi besmele ve Enbiya 107. ayet-i kerime yer almıştır.  

Hilye bulunan mekanlar

Herhangi bir dini kaynağı tespit edilememekle birlikte, içinde hilye bulunan mekânın felakete uğramayacağı ve üzerinde hilye taşıyan kişinin her türlü musibetten korunacağına inanılması, hilyenin önem kazanmasında önemli bir rol oynamıştır.

Şemail-i Şerif

Peygamber Efendimiz (SAS.) hakkında yazılan, fiziki ve ahlaki özelliklerinden bahseden eserlerin ortak adı Şemail-i Şerif’tir.

Sözlükte “huy, tabiat, seciye, ahlak” gibi manalara gelen Şemail kelimesi, hadis, siyer, tarih ve tasavvufa ait kadim eserlerde Peygamber Efendimiz (SAS.)’in dış görünüşü, özel hayatı ve ahlakını ifade eden bir terim halinde kullanılmıştır.   

Resul-i Ekrem (SAS.) Efendimizin boyu ne aşırı derecede uzun ne de göze batacak kadar kısaydı, uzuna yakın orta boyluydu. Ancak uzun boylu biriyle yürüyecek olsa ondan daha uzun görünürdü. Göğsü ile iki omuzunun arası geniş gibiydi. Avuç içleri ile ayak tabanları geniş ve etlice, oldukça yumuşak idi. Başı büyükçe ve kemikleri iriceydi.

Boynu pek latif, gümüş gibi saf ve berraktı. Saçı ise çok dalgalı ve kıvırcık olmadığı gibi tamamen düz de değildi.

Şemaili Şerifleri kaleme alan hattatlar Hz. Ali’den (Ra.) Peygamber (SAS.) Efendimizi şöyle tarif eder:

“Ne tombul yüzlü ne de yumru yanaklı idi. Gözleri iri ve siyah, akı kırmızıya çalardı. Kirpikleri sık ve uzun, parmakları uzunca idi. Bir tarafa döneceğinde sadece başını çevirmez, bütün vücuduyla dönerdi. İnsanların en geniş kalplisi, en doğru konuşanı, en yumuşak huylusu ve en güzel geçineni idi. Etkili görünümü dolayısıyla, O’nu ilk defa gören kimsenin içinde bir ürperti meydana gelir, onunla bir süre kalıp O’nu tanıyınca gönüllerde derin bir muhabbet uyanırdı.”

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close