İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:39 Güneş06:12 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 16°C Nem %72
Türkçe
10 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
10 Şevval 1445
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Giriş Yap

Almanya gündeminde neler var?

Özel Haber
Özel Haber
18.04.2023    |

Alman basınında geçtiğimiz aydan bugüne öne çıkan haberler...

Ülkede enerji krizine çözüm olarak yenilenebilir enerji artışı, enerji tasarrufu uygulamaları, ekonomik göstergeler…

Almanya gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya'da Yoksulluk Oranı Artıyor

Sosyal Refah Birliği, Almanya'da yoksulluk oranının önceki açıklamalarda tahmin edilenden daha yüksek olduğunu açıkladı. 2021 yılında yoksulluk oranı yüzde 16,6 olarak bildirilmişti ancak yeni verilere göre bu oran yüzde 16,9'a yükselmiş durumda. Yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısı da 13,8 milyondan 14,1 milyona yükseldi. AB tanımına göre, ülke ortalama hane gelirinin yüzde 60'ından az geliri olan kişiler yoksulluk sınırının altında kabul ediliyor. Tek başına yaşayan bir kişi için bu şu anda yaklaşık 15.000 Euro yıllık gelire denk geliyor, iki çocuklu bir aile için ise yaklaşık 31.500 Euro. Bu gelir, kira yardımı, çocuk parası, diğer transferler veya diğer yardımlar da dahil olmak üzere ev halkının toplam net gelirini içeriyor.

Önlemler arasında; vatandaş parası ve emekli maaşları kapsamındaki yasal desteklerin yükseltilmesi, öğrenci desteğinin artırılması ve çocukların yaşamını güvence altına alan bir çocuk refahı sisteminin hızla tanıtılması yer alıyor.

Yüksek Enerji Fiyatları, Almanya`nın Dış Ticaret Fazlasını Etkiledi

Almanya ekonomisi geçtiğimiz yıl da ithalattan fazla ihracat yaptı. Ancak yüksek enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle, ülkenin dış ticaret fazlası, 2000'li yıllardan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Artan petrol ve doğal gaz maliyetleri ise en büyük ithalat kalemi olan enerji giderlerini artırdı. Ayrıca Çin ile olan ticaret açığı geçen yıl bir önceki yıla göre iki katına çıkmış oldu. Ekonomist Felix Hüfner, ithalatın artmasını daha fazla ve daha pahalıya enerji ithal edilmesinden kaynaklandığını, buna örnek olarak da Almanya´nın kendi kömür üretiminin olmasına rağmen Çin´den de kömür ithal etmesini gösterdi.

Otomotiv sektörü ise Almanya'nın en önemli ihracat kalemi olarak yerini korurken önceki yıllarda olduğu gibi, makineler ve kimyasal ürünler ikinci ve üçüncü sırayı aldılar.

Hükümet, gaz krizine karşı kömür santrallerinin yeniden işletmeye alınmasına izni verdi

Federal hükümet, gaz krizinin doruğunda enerji firmalarına kapatılmış kömür santrallerini yeniden işletime sürme izni verdi. Federal Ağ İdaresi'nin açıklamalarına göre; geçen yaz yaşanan gaz krizine karşı toplam 14 kömür santrali ve bir mineral yağ santrali tekrar devreye alındı veya orijinal planlara aykırı olarak kapatılmadı. Federal hükümet 2024 Mart ayına kadar kömür ve yağla çalışan rezerv santrallerinden üretilecek elektriğin satışına izin verdi.

Federal İstatistik Ofisi'ne göre, geçen yıl Almanya'da üretilen ve şebekede elektriğe dönüştürülen elektriğin üçte biri kömür santrallerinden elde edildi. Buna göre beş kömür santralinin de bir süre için piyasaya geri dönmesine izin verildi. İzin süresi başlangıçta Haziran 2023'e kadar geçerli olacak.

Almanya'nın Enerji Geleceği: Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Şart!

Elektrikli arabalar ve ısı pompalarının, benzinli ve dizel araçların, gaz veya petrolle çalışan ısıtma sistemlerinin yerini almaya devam etmesiyle elektrik ihtiyacının artacağı bir gerçek. Ayrıca endüstri için hidrojen üretimi de çok fazla enerji gerektiriyor. Kabine toplantısından çıkan rapora göre ise elektrik tedariki 2025 ile 2031 yılları için güvence altına alınmış durumda. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck´e göre Doğu Alman kömür maden sahalarının 2038 yılında kapatılması kararının öne çekilmesi durumunda bile Almanya’nın enerji güvenliğini sürdürebileceğini öngörüyor. Nükleer enerji ve kömür olmadan da Almanya´nın enerji ihtiyacını kendi kendine karşılayabileceğini savunan Habeck, bunun ancak 2020 yıllarının sonuna doğru yenilenebilir enerjilere, yedek santrallere ve elektrik ağlarının genişletilmesine yoğun yatırım yapılması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Federal Ağ İdaresi’nin raporuna göre, güvence altına alınmış bir elektrik tedariki için koşullardan biri yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulum hızının üç katına çıkarılması.

Bavyera Enerji Endüstrisi Birliği'nden Detlef Fischer ise kömürden ne kadar erken çıkılırsa güneşin olmadığı ve rüzgarın yeterli olmadığı zamanlar için alternatiflere o kadar çok ihtiyaç duyulacağını; bu durumlarda daha çok sıvılaştırılmış doğal gazın elektriğe dönüştürülmesi gerekeceğini belirtti. Fischer yerli üretilen kömürü ise ithal edilen sıvılaştırılmış doğal gaz ile karşılamanın yeni bağımlılıklar oluşturacağını vurguladı.

Belediyeler Enerji Tasarruflarını Artırdı

Almanya'daki belediye ve şehirler, federal enerji tasarruf yönetmeliklerinden önemli ölçüde faydalandıklarını belirtiyorlar. Almanya'daki belediyelerin yıllık elektrik ve ısınma maliyetleri, enerji krizi öncesi yaklaşık 5 milyar Euro iken şimdi en az 10 ila 15 milyar Euro'ya çıktı. Yüzde 10'a kadar tasarruf hedefleri, farklı ölçeklerde belediye binası ve kütüphane gibi 180 bin kamu binasında ve yaklaşık 2 milyon belediye konutunda uygulanmakta. Bernd Düsterdiek, en büyük elektrik tüketiminin aydınlatmadan kaynaklandığını belirtiyor. LED ‘e geçiş yapan belediyeler bu alandaki elektrik tüketimini yüzde 70 ila 80 oranında azaltabilmekte.

Almanya'da büyük şehirlerde yapılan bir ankete göre, belediyelerin ciddi enerji tasarrufları sağladıkları gözlemleniyor. Frankfurt belediyesi, belediye mülklerinde yüzde 5 ila 10 arasında enerji tasarrufu sağlandığını belirtti. Belediye enerji tasarrufu amacıyla şehir aydınlatmalarında LED lambalarına geçtiklerini, yaklaşık 60.000 sokak lambasının yarısından fazlasının geceleri ışıklarını söndürdüğünü, kamu binalarındaki odaları, koridorları ve merdivenleri daha az ısıttıklarını bildirdi.

Stuttgart'ta da gerekli önlemler ile kamu binalarında tek haneli bir yüzde ile enerji tasarrufu bekleniyor. Düsseldorf'ta, geçen yıl ekim ayından bu yana şehir merkezinde yaklaşık 8.000 gaz lambası gece 1.00 ile 5.00 arasında kapatılıyor.

Münih'te ise geçen yaz uygulanan kamu binaları, köprüler, anıtlar ve çeşmelerin ışıklarının kademeli olarak kapatılması ile enerji tasarrufu sağlanıyor. 

Almanya'da Atıktan Enerji Üretimi

Almanya'daki belediyeler, enerji açısından büyük bir maliyet unsuru olan atık su arıtma işlemlerinden enerji üretmeye başladılar. Yaklaşık 10.000 adet atık su arıtma tesisi bulunan Almanya Trier'deki ana arıtma tesisi yanında bulunan eski bir kağıt fabrikası arazisinde, enerji ve teknoloji parkı inşa edildi. Burada atık su arıtım işlemi sırasında oluşan çamurdan elde edilen gazlar kullanılarak iki blok ısıtmalı güç ünitesi faaliyete geçirildi. Böylelikle üretilen elektrik ve ısı depolanabilir ve tesis atık su arıtmada kullanılan yüksek enerji ihtiyacını kendi kendine karşılayabilir hale getirildi. Ayrıca arıtılmış su bir türbinde hızla dönerek nehirlere bırakılırken enerji de üretebiliyor. 

Almanya Kırsal Kesimleri Çekici Hale Getirmeyi Amaçlıyor

Federal Hükümet, büyük şehirler dışındaki yaşamı daha çekici hale getiren projeleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Federal Yapı ve Şehircilik Bakanı Geywitz, şehirlerdeki konut sıkıntısını hafifletmek için kırsal kesimdeki yaşamı daha cazip hale getirmeyi amaçlayan projeleri desteklediğini belirterek, özellikle ailelere şehir dışına taşınma önerisinde bulundu. Bakan, "Almanya'da yaklaşık 1,7 milyon boş konut olduğu tahmin ediliyor. Bu konutların büyük çoğunluğu kırsal bölgelerde bulunuyor" dedi.

Ayrıca özellikle çocuklu aileler için kırsal alanın " şehrin gürültüsünden uzak, yüksek bir yaşam kalitesi sunduğunu" belirten Geywitz, daha fazla insanı kırsal kesimde yaşamaya ikna etmek için daha fazla dijitalleşme ve home-office gibi önlemler gerektiğini söyledi. 

Almanya 1444/2023 Aile Tanışma ve Dinlenme Programı

Server Europe Vakfı tarafından her yıl düzenlenen Aile Tanışma ve Dinlenme programı (ATD), bu yıl da ailelere keyifli zaman geçirebilecekleri bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyor. ATD 1444/2023 programı, Almanya'nın Kuzey Ren-Vesfalya bölgesinde bulunan Nettetal şehrinde 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Programda, çocuklara özel etkinliklerin yanı sıra genç ve yetişkinlere yönelik konferanslar, seminerler ve interaktif workshopların da yer alması planlanıyor. ATD'ye katılmak isteyen ailelerin atd.server-eu.global/ linki üzerinden kayıt yaptırmaları mümkün. 

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Tefsir Sohbetleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Tefsir Sohbetleri
Tefsir Sohbetleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close