İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:22 Güneş05:59 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 14°C Nem %76
Türkçe
19 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
19 Şevval 1445
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Giriş Yap

Kasırga mağduru Arakanlılar çıkış arıyor

21.07.2023    |

Myanmar'da Hint Okyanusu'nun kuzeyinde kaydedilen en güçlü kasırgalarından kurtulan milyonlarca kişi, etkilenen ve erişim izni verilmeyen bölgelerde hayatlarını yeniden inşa etmeye çabalıyor.

Bu kez muson mevsiminde halk yağmur altında barınaksız, yeterli su veya yiyecekten yoksun günler geçiriyor.  

Uluslararası yardım kuruluşlarına göre hasar gören evlerin yalnızca bir kısmı onarılmış durumda. Kasırgadan sonra 500'e yakın kişinin hayatını kaybettiği, 2.000'den fazla köyün ve 280.000 evin yıkıldığı belirtiliyor.

Kasırga rotasında 5,4 milyon insandan yaklaşık 3,2 milyonu "en savunmasız" olarak kabul ediliyor. Arakan namı diğer Rakhine, ülkenin en fakir eyaletlerinden biri. 2019 itibariyle nüfusunun yaklaşık %78'i yoksulluk sınırının altında yaşıyordu.

Kuzey Arakan’da halen yarım milyondan fazla Rohingya’nın yaşadığını tahmin ediliyor.

Afetzedeler derme çatma evlerin pek çoğunun yıkıldığını, insanların yıkıntılar arasında yahut deniz kıyısında çadırlarda açlık ve ölümle burun buruna yaşamaya çalıştığını söylüyor. Kasırgadan bu yana, doğum yapan kadınlar da dahil olmak üzere birçok yerel halk hastaneye giderken hayatını kaybetti, zira çoğu zaman ulaşım bulmak zaman alıyor.

Bangladeş'e sığınmış olan Rohingyalar için de durum daha parlak değil. Kasırganın ardından, Cox's Bazaar bölgesi 21.000'den fazla Rohingya mülteci de dahil olmak üzere 450.000'den fazla insanı etkiledi. Bir milyondan fazla Arakanlının barındığı sığınma kampları aşırı hava koşullarının korkunç sonuçlarıyla karşı karşıya.

Güneydoğu Bangladeş'te bir kıyı bölgesi olan Cox's Bazar, kasırgalara, orman yangınlarına ve toprak kaymalarına eğilimli. Bangladeş'teki diğer kıyı bölgelerinin aksine, kamplarda bambudan derme çatma örülmüş barınaklar, yeterince korunaklı değil; yangınlara ve şiddetli yağmurlara karşı dayanıksız. 

Mülteciler temel ihtiyaçları için tamamen insani yardıma bağımlı. Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlar, vatandaşlık hakları ve korunma taahhüdüyle memleketlerine dönme isteğini tekrarlıyor. Ancak orada kendilerini ne beklediğini de bilmiyorlar.

Rohingya topluluğu lideri: “Biz doğuştan Myanmar vatandaşıyız. Vatandaşlık, serbest dolaşım, geçim, emniyet ve güvenlik dahil tüm haklarımızla evimize geri dönmek istiyoruz” dedi.

2018 ve 2019'da ülkelerine geri gönderilmeye başlama girişimleri başarısız oldu.

Birkaç ay önce 20 Rohingya’dan oluşan bir grup gönüllü geri dönüşü teşvik etmeyi amaçlayan bir pilot planın parçası olarak anavatanlarını ziyaret ettikten sonra Myanmar'a "kamplara kapatılmak" için geri dönmeyi istemediklerini söyledi. İnsan hakları yetkilileri geri dönüşün Rohingya'nın hayatlarına yönelik ciddi riskler barındırdığı gerekçesiyle askıya alması gerektiğini belirtiyor.

Gün geçtikçe daha fazla Arakanlı tekneyle Malezya ve Endonezya gibi ülkelere gitmek üzere Bangladeş'ten ayrılıyor ve hayatlarını riske atıyor. Her sene yüzlerce Arakanlı Müslüman çetin dalgalar arasında hayatını kaybediyor.

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close