İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %64
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Yağmur suyu hasadı nasıl yapılabilir?

29.09.2023    |

Kuraklığa, su kaybına karşı ve barajlardaki buharlaşmaya karşı GES projesi öneren uzmanlar, yağmur hasadı projelerinin yaygınlaştırılmasını, yağmur suyu geçirimli beton veya asfalt döşenmesini öneriyor.

İstanbul’da barajların doluluk oranı son 9 yılın aynı dönemine göre en düşük seviyesine inerken bu yıl kent genelinde günlük su tüketiminde de rekorlar kırıldı.

Barajlarda su seviyesindeki gerileme ve artan su tüketimine karşı yetkililer, tasarruf çağrısında bulunuyor.

Diğer yandan şehir planlaması için de yapılabilecekler var.

Barajlara GES önerisi

Her yıl İstanbul’a su sağlayan barajlarda yıllık 60 milyon metreküp su buharlaşarak yok oluyor. Megakentteki barajlarda buharlaşma oranının yüzde 25 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Orhan Şen, barajların üzerine güneş enerjisi panellerinin konulabileceğini söyledi. Ancak kuraklık olayının noktasal değil büyük ölçekte bir olay olduğunu ifade eden Şen, barajlardaki buharlaşmayı rüzgarın artırdığını ve rüzgarı önlemek için barajların kenarlarına ağaç dikilebileceğini belirtti. Suyun kazanılması için su emen asfalta sahip hafif bombeli yolların yapılabileceğini ifade eden Şen, yağmur hasadının da çok önemli olduğunu kaydetti. 

Yağmur suyu hasadı önerisi

İstanbul’da yağan yağmurun betonlaşma nedeniyle sele dönüşmesi ve su kaynaklarına ulaşamaması nedeniyle gündeme gelen en önemli çözüm önerilerinden biri de su hasadı. İstanbul’da suyun korunması ve su hacminin artırılması için yağmur suyu hasadına ihtiyaç olduğunu gündeme getiren Dr. Dursun Yıldız, çatı tipi hasat sistemleri veya yer altı depolarında biriken yağmur sularının, doğrudan veya arıtılarak kullanılabileceğini kaydetti:

“Konut içerisinde basit bir yağmur suyu toplama sisteminde çatıdan toplanan yağmur suyu, büyük parçaları tutan filtreden geçirildikten sonra yağmur suyu deposuna gelmekte ve depodan çamaşır makinesi ya da tuvalet rezervuarı gibi konut içerisinde ihtiyaç duyulan alanlara pompalanmakta.

Yeni inşaatlarda ve kentsel dönüşüm projelerinde gri suyun toplanacağı ikinci tesisatın zorunlu hale getirilmesiyle yaygın bir uygulama alanı bulabilir. Evsel gri suyun yeniden kullanılmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri geç kalınmadan yapılmalı.”  

Su emen asfalt önerisi

Yağmur sularının geri dönüşüme kazandırılması için önerilen uygulamalardan biri de su emen asfalt ve beton kullanımının yaygınlaşması. Depolanan sular ise bahçe sulamaları ve araç yıkamada kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra özellikle sel baskınları ve ani yağmurlarda oluşabilen göletlerin önüne geçmek adına bu asfaltın kullanılması tavsiye ediliyor. 

Çatılardan yağmur biriktirme önerisi

Yağmur suyunun en düşük maliyetli olarak çatı yüzeyinden temin edildiğini söyleyen Öğretim Görevlisi Özge Yılmaz Sert de şu bilgileri verdi:

"Çatı suyunun hasadı, yüzey suyunun hasadı, yağmur bahçeleri eski kent planlarında yer alan yeraltı sarnıçlarının yeni yöntemi olarak görülebilir. Yağmur suyu hasadı yöntemleri, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği için oldukça önemli adımlardır.

Bireysel olarak ise; kırsal alanlarda bireysel bahçelerimizde bile yağmur suyu toplama tepeleri oluşturabilir ve bu tepelerde eğim vererek toplanan yağmur suyunun dağıtımını sağlayabiliriz.” 

Milliyet

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close