İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:20 Güneş05:58 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %85
Türkçe
19 Şevval 1445 28 Nisan 2024 Pazar
19 Şevval 1445
İmsak
04:20
Güneş
05:58
İşrak
06:38
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:04
Yatsı
21:35
Giriş Yap

Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklardan korunmak mümkün

11.11.2023    |

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle grip ve nezle şikâyetlerinde artış gözlemlenirken uzmanlar, mevsimsel geçişlerden kaynaklı sağlık sorunları yaşanmaması için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilebilir?

Dr. Funda Orakdöğen güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerektiğini sigara  ve stresten uzak durulmasını, D vitamini alımına ve fiziksel aktiviteleri arttırılmasını önererek sağlıklı beslenmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Kötü beslenme alışkanlıkları, protein, vitamin ve mineral alımının yetersizliği, sigara kullanımı, ağır metaller, hormonlar, genetik yapısıyla oynanmış gıdalar, kimyasal ilaçlar, serbest radikaller, beden ve çevre için gereken temizlik kurallarına uyulmaması, hava kirliliği, egzersiz azlığı, uyku saatlerinin düzensizliği ve güneş ışığının azlığı gibi birçok etken bağışıklık sistemini zayıflatıyor. 

Sağlıklı ve dengeli beslenme için tüm besin gruplarından vücudun ihtiyacı kadar alınmalıdır. En iyi ve kaliteli protein, anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir. 

Sağlıklı yağ kaynakları; zeytinyağı, somon, uskumru, kefal gibi yağlı balıklar, ceviz, fındık, badem, avokado ve tam yağlı süt ürünleridir. Sağlıklı tam karbonhidratlara örnek olarak da baklagiller, sebzeler, tam tahıllar, kinoa, arpa ve pirinç gösterilebilir.”

Diğer bağışıklık önerileri şöyle:

“D vitamininin kemik sağlığına olumlu etkilerinin yanı sıra bağışıklık sistemi için de çok önemli olduğu bilinmektedir. Başlıca D vitamini kaynağı güneştir. Besinlerde ise D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. 

Sağlıklı bir kişi her gün kilo başına 35 ml su içmelidir. Buna ek olarak, iyi probiyotik kaynakları kefir, yoğurt, peynir, tarhana, ev yapımı turşu da tüketilmeli. 

Düzenli olarak haftada en az 3-4 gün 30-50 dakika orta düzeyde yapılan yürüyüşler, hafif koşular, bisiklete binmek, yüzmek gibi egzersizler bağışıklığımızı güçlendirir. 

Kaliteli bir uyku da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi için önemlidir. Yetişkinler, düzenli olarak gecede 7 saat veya daha fazla uyumalı.”

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close