İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:09 Yatsı21:43 İmsak04:11 Güneş05:51 İşrak06:32 Öğle13:06 İkindi16:58
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 16°C Nem %83
Türkçe
24 Şevval 1445 3 Mayıs 2024 Cuma
24 Şevval 1445
İkindi
16:58
Akşam
20:09
Yatsı
21:43
İmsak
04:11
Güneş
05:51
İşrak
06:32
Öğle
13:06
Giriş Yap

Anadolu kültüründe arefe ve bayram gelenekleri

Özel Haber
Özel Haber
08.04.2024    |

Ayların sultanı Ramazanı uğurlamanın hüznü ile bayramı karşılama sevincinin birlikte yoğrulduğu duyguları yaşıyorken bayram sevinciyle kültürümüzdeki bayram geleneklerini paylaşıyoruz.

İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Aydeniz, AKRA’da katıldığı bir programda, bayramın önemi ile birlikte bu gelenekleri şöyle hatırlattı:

“Bayram”, Farsça bir kelime,  Arapça ise ‘iyd’, âdet haline gelmiş bir araya gelme anlamındadır. Ramazan Bayramı, hicri ikinci yıldan beri kutlanmakta ve bu bayrama fıtr bayramı da denilmekte.

Şevval ayı ile bayram da başlıyor.

Ramazan ayı ibadetleri sonrası, Allah’ın rahmetine erme sevinci ve ümidi buna nail olma gayreti aynı zamanda bayram sevinci. Bayrama, Ramazan Bayramı namazı ile başlıyoruz. Tabi hazırlıklar çok daha öncesinden başlıyor.

Arefe günü

Ramazan temizliği gibi bayram öncesi hazırlık ve kapsamlı temizlikler yapılıyor

Evlerde eşyaların yerinin değiştirilmesi gibi bayrama özgü düzenlemeler yapılıyor.

Arefe günü, ev temizliği gibi gusül ile beden temizliği yapılıyor.

Bayram yiyecekleri, yöreye göre farklılık göstermekle birlikte benzer hazırlıklarla yapılır. Yaprak sarması börek ve tatlılar şerbetler en çok tercih edilenler arasınadır.

Bayramlık kıyafetler alınıyor. Özellikle çocuklar daha heyecanlı oluyorlar, yeni bayramlıklarıyla bayramı bekliyorlar.

Arefe günü mezarlıklar ziyaret edilir, dualar edilir. çocuklara burada şekerlemeler verilir

Arefe günü aynı zamanda davulcuların bahşiş topladıkları gündür

Bayram günü…

Bayram namazı için erkekler evden çıktıktan sonra evde kalanlar son hazırlıklarını yaparak kahvaltı hazırlarlar.

Anadolu’da hanımların bayram namazına gittikleri pek görülmemekle birlikte son yıllarda bu yönde bir teveccüh olduğu da görülüyor. Zira Peygamber Efendimiz (SAS.) hanımların bayram namazına gitmelerini teşvik etmiştir.

Ayrıca Hz. Peygamber (SAS.) Ramazan Bayramı namazı öncesi hurma gibi tatlı bir şey yiyerek namaza gitmişlerdir. Günümüzde de namaza gidenler bunu uygularlar.

Bayram kahvaltısı

Bayram kahvaltıları, aileleri bir araya getirir. Kahvaltı sonrası büyüklerin ziyareti başlar. Çocuklar şeker toplamaya çıkar. Hatta kapı zilleri neredeyse hiç susmaz.

Bayramlaşma…

Kahvaltının ardından evde sıraya girerek en büyükten başlayarak el öpülür, bayramlaşma yapılır.

Varsa küslerin barıştırılması, sarılması sağlanır.

Evdeki bayramlaşmaların ardından diğer komşular arasında küçüklerin büyükleri bunun ardından büyüklerin küçüğe giderek iade-i ziyarete bulunması, bayramlaşması geleneği vardır.  Aynı gün içerisinde bayramlaşıldığı halde diğer haneye gidilerek misafir ağırlanması oldukça önemlidir.

İkramda bulunmak, evde misafir bereketini hissetmek, birlik beraberliği yaşamak, bayramın kıymetlerindendir.

Bayram çorbası

Bayram ziyaretlerinde yaygın olarak muhakkak yemek yedirilir. Hatta misafirin yemeği yememesi küskünlüğe sebep olur. Gelen misafir tok dahi olsa bir miktar yemek durumundadır. Bu yemekler arasında aşurenin benzeri olan bayram çorbası hazırlanarak ikram edilir.

Çocukların bayramı daha neşelidir…

Çocuklar, parklara eğlence yerlerine götürülür. Hediyeler verilir.

Sokaklar şenlenir.”

Aydeniz bayramın kaynaşma vesilesi ve toplumsal bir çimento vazifesi gördüğünü belirterek şunları vurguluyor: “Tatil de olsa bayram, bayram gibi geçirilmeli. Bayramda görmeyi murad ettiğimiz kimseleri belki tekrar görmeyebiliriz ya da bizi göremeyebilirler. O sebeple bayram, bayram gibi yaşanmalı.

Bu gelenekler hep sürmeli. Zira geleneklerimizi çocuklarımıza da yaşatırsak onlar da bunu sürdürebilirler.”

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close