İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:57 Akşam20:07 Yatsı21:40 İmsak04:15 Güneş05:54 İşrak06:34
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %90
Türkçe
22 Şevval 1445 1 Mayıs 2024 Çarşamba
22 Şevval 1445
İşrak
06:34
Öğle
13:06
İkindi
16:57
Akşam
20:07
Yatsı
21:40
İmsak
04:15
Güneş
05:54
Giriş Yap

Saç boyaları çocuklar için hayati riskler taşıyor

18.04.2024    |

Gençler ve çocuklar arasında yaygın olan rengarenk saç boyama sağlığınızdan edebilir. Bitkisel ya da kimyasal farketmiyor. Saçını bir gün pembe bir gün mavi yapan 16 yaşından küçük çocukların ailelerini uyaran uzmanlara göre, alerjik reaksiyon kaçınılmaz.

Riskli kozmetik ürünler listesine eklenen 147 kalem ürünün tümünün saç boyası olması dikkat çekti. Pembesinden moruna canlı renk seçenekleriyle çocuk ve ergenlerin de yoğun biçimde kullandıkları bu ürünler uzmanlara göre ister doğal ister kimyasal içerikli olsun sağlık açısından büyük risk taşıyor.

İnternet ve sosyal medyada bu konudaki milyonlarca içeriğin etkisiyle küçük yaşta başlayan saç boyama yönelimine karşı ebeveynleri uyaran uzmanlar, 16 yaşından önce bu tür işlemlerin yapılmamasını öneriyor.

Saç kökleri etkileniyor

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, şunları söyledi: “Gençlerdeki makyaj yapma eğilimini de saç boyasını da onaylamıyoruz. Saç köklerini korumak önemli. Hem yüzde hem saçta kullanılan her kimyasal madde risk teşkil ediyor. Gelen hastalarım içinde saçını bir tutam boyatanları da görüyoruz. Saç kökünü korumak kaydıyla doğal boyalar tercih edilebilir. Ama bunlar doğru olmayan uygulamalar, aileler ve okullar çocuklara sağlıkları için doğallığın önemini anlatmalı, ikna etmeli. Kıl foliküllerinin gelişimi 16 yaşına kadar devam ediyor. Epialsyon da bu yüzden geç yaşlarda başlamalı. Bu tür müdahaleler kıl köklerine zarar verebilir. Kesin bir yaş sınırı çizmek zor, her yaşta doğallıktan yanayım, kıl köklerinin korunması için 16 yaşına kadar bu işlemler yapılmamalı.”

İnternette sahte ürünler satılıyor 

Nurten Saydan, internet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünlerin satıldığına dikkat çekerek, “Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. Ülkemizde vatandaşımız reklamlarından olumsuz etkilenip, bilinçsizce tüketebiliyor. Bu  tür ürünlerin denetiminin sıkça yapılıp caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekiyor. İnsan sağılığı ile oynayanların cezalarını çekmeleri için, denetimler sıklaştırılmalı” dedi. 

Doğal olduğu iddia edilenler de sakıncalı

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Ümit Şahiner, “Bu tür vakalarda genellikle kontat dermatit (kaşıntılı döküntü) oluyor. Bunların hepsi kimyasal madde. Doğal eşittir faydalı diye de bir durum yok. Doğal ürünlerin içinde kimyasal yok belki ama polen var, o da alerjik reaksiyona sebebiyet verebiliyor. ‘Doğal saç boyası kullanıyorum, zararı olmaz’ demek, büyük aldatmaca. Cilde hasar verip, iç organları etkileyebiliyor.” dedi.

Milliyet

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hadislerle Günün Duası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hadislerle Günün Duası
Hadislerle Günün Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close