Bulundukları zamana ve mekâna kıymet katan, Gelibolu’da yaşamış, hayat tarzları yanında Muhammediyye ve Envâru’l Âşıkîn isimli eserleri ile gelecek yüzyıllara damga vurmuş iki yiğit kardeş:
Yazıcıoğlu Muhammed ve Ahmed-i Bîcân Efendiler…
Onlar, Peygamber (SAS.) sevgisinin şairleri olarak da tanımlanabilir. Resulullah sevgisi ve muhabbetini kaleme dökülen ahenkli satırlarla yıllar sonra dahi gönüllere nakşetmiş iki güzide şahsiyet..
Bu iki kardeş, tasavvufi hayatları, ilmi faaliyetleri ve halkla kurdukları güçlü bağlarla hem ilim ve sohbet meclislerinde hem de insanların gönül dünyalarında derin izler bırakmışlardır.
Gelibolu’da yetişen kıymetler
Avrupa ile Asya arasında önemli bir güzergâh noktası olan Gelibolu ve çevresi, beldelerin fethinden önce gönüllerin fethini düstur edinenlerin ilgi alanı olmuş kıymetli yerlerden biri. Yazıcıoğlu ailesi de Rumeli’nin İslamlaştırılması sürecinde Ankara’dan Gelibolu’ya gelen Osmanlı kültür tarihimizin önemli ailelerinden biri.
Yazıcızade kardeşler 15. yy. Osmanlısında yaşamış iki önemli sufi ve ilim adamı.
Babaları Yazıcı Salih, Anadolu’da astroloji alanında ilk Türkçe mesnevi eser olan Şemsiyye’nin yazarı bir âlim.
Yazıcızadeler aslen Gelibolulu değiller ancak burayı vatan-ı asli kabul ederler. Hem burayı hem de burada yaşayanları çok sevdiklerini sürekli dile getirirler. Gelibolu’yu kitapları vesilesiyle de ön planda tutarlar. Edirne medreselerinde iyi bir eğim alırlar.