İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:17 Güneş06:43 Öğle13:03 İkindi16:29 Akşam19:14 Yatsı20:34
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %70
Türkçe
16 Rebi'ül-evvel 1446 19 Eylül 2024 Perşembe
16 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:17 06:43 07:20 13:03 16:29 19:14 20:34
Giriş Yap

­Oyun çocuğun baharıdır

12.07.2024    |

Oyun bir çocuk için, özellikle çocukluk evresinin en iyi eğitici ve karakter oluşturucu aşamasıdır. Çünkü oyun oynaya çocuk oynadığı oyunun rolüne tam olarak uyar ve uygular. Bu da çocukta var olan fıtratın yeşermesi, gelişmesi ve sonunda olgunlaşması açısından önemlidir. 

Hadiste niçin bahar kelimesi kullanılmıştır? Düşündüğümüz zaman bahar, her şeyin sıfırdan oluştuğu ve yeniden canlandığı bir mevsimdir. Bu açıdan bakıldığında kelime, çocukta var olan fıtratın yeşermesi, gelişmesi ve sonunda olgunlaşması açısından önemlidir.

Hz. Peygamber, “Oyun çocuğun baharıdır” der.

İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Osman Mutluel şöyle anlatıyor: Oyun bir çocuk için, özellikle çocukluk evresinin en iyi eğitici ve karakter oluşturucu aşamasıdır. Çünkü oyun oynayan çocuk oynadığı oyunun rolüne tam olarak uyar ve uygular. Bu da çocuğun karakter oluşumu için önemli bir aşamayı oluşturur. Çocuk oyun oynarken hangi rolü canlandırıyorsa o rolün gereğini yerine getirir. Bu çocuğun hayata hazırlanmasında ve kişisel gelişimi açısından son derece faydalı bir aktivitedir. Ancak çocukta oluşan bu farkındalık küçük yaşta fark edilmeyebilir. Ama çocuğun hayatının ileriki safhalarında ona yön verecek bu değerlerin ilk temeli atılmış olacaktır. Özellikle bu konuda anne-babaların oyun kurallarının üzerine bina edecekleri diğer kuralları ihmal etmeden, bıkıp usanmadan, sürekli tekrar ettirmelidir. Eğer anne-baba, ihmalkâr davranırsa ne oyun kurallarının ne de diğer değer ifade eden ahlaki ve dini kuralların kalıcı olması söz konusu olmayacaktır.

Peki, nedir bu ahlaki ve sosyal kurallar?

KURALLARI ÖĞRENİR

Çocuk oyunun belli kurallar çerçevesinde oynandığını fark eder. Bu farkındalık ileride hayatta her istediğini yapabileceği düşüncesinin oluşumu engeller. Böylece çocukta yaşamın kurallar bütünü olduğu bilinci gelişir.

Çocuk, hayatın kendiliğinden oluşan bir olgu olmadığını fark eder. Başka bir ifadeyle anne babanın emeği ile hayatın her döneminde faydalanmanın mümkün olmadığını, kendi çabası, emeği ve çalışmasının da olması gerektiğinin farkına varır.

Çocuk, kendi başına yaptığı her davranış, konuşma ve çalışmanın aynı zamanda başkalarını da etkilediğinin farkına varır. Böylece şahsi olarak algıladığı her davranışın aslında şahsi olmadığı, o davranışın doğrudan veya dolaylı olarak bir şekilde başkalarını da etkilediğini anlar. Bu farkındalık, çocukta kul hakkı, hayvan hakkı veya çevre hakkı gibi değerlerin ilk adımı olarak ele alınmalıdır. Bu aynı zamanda çocukta empati duygusunun da ilk adımını oluşturur. Muhtemelen kafasında şöyle bir soru yerleşir; ben böyle yaparsam arkadaşım, anne-babam, kardeşim veya oyun ortağım nasıl etkilenir? Çocukta böyle bir sorunun oluşması, çocuğun sorumluluk alması ve karakterinin şekillenmesi açısından çok önemlidir.