İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %62
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Şifa Kaynağı bir tohum, Çörek Otu

28.12.2023    |

İnsanlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan, dünyanın hemen her yerinde bilinen, günümüzde baharat, takviye edici gıda, bitkisel takviye, sağlık ve bakım ürünleri etken maddesi olarak değerlendirilen kıymetli bir bitki: Çörek otu. 

Yöresine göre “siyah tohum”, “siyah kimyon”, “bereket tanesi” veya “bereketli tahıl” şeklinde tabir edilen çörek otuna; pek çok hastalığın şifasında kullanılması ve nebevi övgüye mazhar olması sebebiyle “mübarek tohum” anlamında “habbat al barakah" da deniyor.

Çörek otu köklü mazisiyle geleneksel tıbbi uygulamalarda geniş bir hastalık grubunda yaygın kullanım alanı buluyor. Bunun yanı sıra çörek otu, tıbbi bitkiler içinde Nigella Sativa ismiyle yer alan, üzerinde en çok inceleme yapılmış olan, sağlığa etki mekanizmaları en iyi bilinen tohum. Son yıllarda dünya çapında çörek otu tüketimine ve yetiştiriciliğine artan bir ilgi söz konusu. Ülkemizin iklim ve arazi koşulları çörek otu yetiştiriciliği ve katma değerli ürünler üretimi için uygunluğuyla ön plana çıkıyor.

Çörek otu nasıl bir bitki?

Düğün çiçeğigiller ailesinin bir üyesi, ortalama 20-30 cm boy atan otsu, ince yapraklı bir bitki çörek otu. Genellikle tohumlarından yetiştiriliyor, çimlenme döneminin ardından çiçeklenme döneminde göz dolduran mavi renkli, küçük çiçekler açıyor. Bitkinin ince otsu dallarının tepesindeki kese biçiminde zarların içinde bulunan tohumlar, yetiştikçe yeşilden siyaha doğru bir renk alarak bilinen haliyle siyak çörek otu tohumuna dönüşüyor. Çörek otu hem tohum halinde hem de tohumu öğütüldüğünde çıkan çörek otu yağı ile kadim medeniyetler döneminden beri insanların dostu.

Çörek otu bitkisi nerede yetişir?

Dünya genelinde çörek otu; susam, zencefil, haşhaş tohumu ile birlikte en çok üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alıyor. Anavatanının Batı Asya, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güney Avrupa olduğu tahmin edilen çörek otunun Bereketli Hilal Bölgesini ülkemizde temsil eden Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş şehirlerinde geleneksel yetiştiriciliği devam etmekte.

Son on yılda ülkemizde çörek otu üretiminde 22 kat artışla birlikte yetiştirilen şehir sayısı 5 şehirden 24 şehre çıkmış durumda. Yıllık 4 bin ton üretimin büyük kısmı Burdur, Uşak, Konya illerinin ardından Çorum, Bursa ve Antalya’da gerçekleşiyor.  Daha pek çok yörede yetiştirilmekte.

Yerli ve kaliteli çörek otu üretiminin yaygınlaşması ve katma değerli ürünlere daha yüksek oranda işlenmesiyle kıymetli bir ihracat ürününe dönüşmesi mümkün. Çörek otunu tarla bitkisi olarak yetiştirmenin yanında evlerde saksı içine ya da bahçelere dikerek yetiştirmek de mümkün.

Tarih boyunca çörek otu kullanımı

İnsanoğlu milat öncesi dönemlerden beri en az dört bin yıldır çörek otunun hem baharat olarak lezzetinden hem şifasından faydalanmakta. Çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici etkisiyle Antik Mısır Medeniyetinde de kullanıldığına tarihsel kayıtlarda yer veriliyor. Anadolu’da kadim medeniyetler döneminde soğuk algınlığında, kaynatılan çörek otu tohumları ılıdıktan sonra göğüs üstüne sarılarak kullanılıyordu. Arkeolojik araştırmalara göre Anadolu Hititleri çörek otunu balla karıştırarak kullanıyordu. Baş ağrısı, diz ağrısı, nezle, sinüzit, abse ve parazitlere karşı tercih ediliyordu. Hint ve Arap kültüründe çörek otu yağı ve tohumlarının gıda ve tedavi amaçlı kullanımları muazzam bir çeşitlilik arz etmekteydi. Çörek otu geleneksel olarak Güneydoğu Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da astım, bronşit, romatizma, baş ağrıları ve dizanteri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı.

Tıbb-ı Nebevi’de çörek otu

Bu kadim ve şifalı tohum, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAS.)’in övgüsü ile mübarek bir işlev üstlenmekte. Öyle ki Kalplerin Tabibi ve Devası Efendimiz (SAS.) “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” “Çörek otunda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır” buyuruyor. (Buhârî, Müslim, İbn Mâce, Tirmizî). Çörek otuna o zamanlar “kara habbe” ve “şuniz” de denilmekteydi. Yine tarih kaynaklarında O’na (SAS) nisbet edilen bir uygulama şekli, günümüz bilimsel araştırmalarına ışık tutmakta: Yirmi bir çörek otunu beze sarıp suda bir gece bekledikten sonra sabah burnun sağ deliğine bir, sol deliğine iki, ertesi gün burnun sağ deliğine iki, sol deliğine bir, üçüncü gün ise sağ deliğe bir sol deliğe iki damla damlatılması.

Çörek otunun sayısız faydaları

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close