Güneydoğu Asya ülkesi Singapur’da 80 civarında cami bulunuyor.
5.8 milyonluk nüfuslu ülkede toplumun %15’ini teşkil eden Singapur Müslümanlarının çoğunluğu Malaylar. Malay takım adalarının hemen hepsinde olduğu gibi bu ada ülkesinin de İslam’la şereflenmesinde Yemen asıllı deniz tüccarı sûfî alimlerin etkisi büyük.
Singapur'da camilerin beş vakit topluca namaz kılınmasının yanı sıra üstlendiği işlevlerden bazıları şöyle:
Her hafta sonu farklı yaş gruplarında ilkokul, ortaokul seviyesindeki çocuklar, gençler, yetişkin hanımlar ve beyler için cami bünyesinde dersler düzenleniyor.
Derslerin konuları inanç esasları, ibadetler, Kuran-ı Kerim okuma, kısa sure ezberi, pratik Arapça ve Arapça dil bilgisi gibi değişkenlik arz ediyor.
Senelik olarak kayıt alınan ve camilerin genellikle üst katında devam eden bu derslerin yanı sıra camilerin arka kısımlarında hemen her hafta sonu yetişkinlere yönelik bir seminere de rastlamak mümkün.
Camilerde aktif görev alan üstaz ve üstazelerin verdiği seminerler evliliğin önemi, aile büyükleriyle ilişkiler, umre ziyareti hakkında bilgilendirme gibi çeşitli konularda düzenlenebiliyor. Üstaz ve üstaze Singapur’da medrese eğitimi görmüş ve İslami ilimlerde ihtisas yapmış kimselerin ünvanı.
Ayrıca hemen her camide hafta içi vakit namazlarının ardından haftalık olarak devam eden Tefsir, Hadis, Tıbbı Nebevi, Kıraat ve Tecvid sohbetleri de bulunuyor.
Bayramlar ve cemiyetler de camilerde kutlanıyor
Nikah, sünnet, bayramlaşma gibi merasimler pek çok caminin bir bölümünde ikramlı olarak gerçekleşebiliyor.
Ilıman tropik iklime sahip, sıcaklıkların sürekli 25-35 derece arasında seyrettiği ülkede çoğunlukla caminin bahçesine açılan masalarda gerçekleştirilen davetlerle mescitlere ilk defa adımını atan kişilerin gönlünün ısındığına şahit olmak mümkün.