İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş05:52 İşrak06:33 Öğle13:06 İkindi16:57 Akşam20:08 Yatsı21:41 İmsak04:13
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
23 Şevval 1445 2 Mayıs 2024 Perşembe
23 Şevval 1445
Güneş
05:52
İşrak
06:33
Öğle
13:06
İkindi
16:57
Akşam
20:08
Yatsı
21:41
İmsak
04:13
Giriş Yap

Konserve yapımında bakteri oluşumuna dikkat!

20.09.2023    |

Şu sıralarda kış için salçalar, konserveler hazırlanıyor. Uzmanlar ise standartlara uymayan ev yapımı konservelerde öldürücü C. botulinum adlı toksin oluştuğuna dikkati çekiyor!

Botulinum toksini, sebze konservelerindeki düşük asitli ve düşük oksijenli ortamlarda gelişir. Düşük asitli gıdaların konservesinde dikkatli olunmalı. Daha yüksek asitli gıdalarda (örneğin turşular, reçeller, meyve konserveleri) botulizm riski daha düşüktür. Çünkü bu tür gıdaların pH seviyeleri bakterilerin üremesini engeller.

Domates ise bazen tam bakterinin sevdiği sınırda kalır (pH 4.6 civarı); domatesli, biberli menemen harçları bu nedenle risk oluşturur.

Yeni kapak kullanılmalı

Ölümcül botulizm zehirlenmesini önlemek için uzmanların önerileri şöyle:

* Evde konserve yapıyorsanız elleriniz ve kaplarınızın temiz olduğundan emin olun.

* Konserve yapmak için kullanacağınız ham maddelerin taze ve kaliteli olmasına dikkat edin.

* Bozulmuş ve lekeli sebze kullanmayın.

* Konserve kavanozlarını iyi kapatın, hava kaçağı olmasın.

* Kapağın hava sızdırmadığından emin olmak için kontrol edin.

* Her defasında yeni kapak kullanın.

* Konserve işlemi tamamlandıktan sonra gıdaları hızla soğutun ve serin, karanlık bir yerde depolayın.

* Konserve işlemi sonrası bozulmuş gıdalar tüketilmemeli, şişmiş kaplar atılmalıdır.

* Endüstriyel üretimde hijyen ve gıda güvenliği sürekli kontrol edilir. Kullanılan ekipmanlar sayesinde ısı, basınç ve süreyi kontrol etmek de basit olduğundan, güvenilir markaların konservelerini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 

Şişerse ve hava alırsa tüketmeyin

* C. botulinum, yiyeceklerin yanlış işlenmesi ve saklanması sonucu gıdalarda çoğalan bakterilerin ürettiği bir toksindir.

* Konserve yaparken hijyene dikkat etmek botulizm riskini azaltır.

* Önemli olan konserveyi hazırlarken 120 dereceye çıkabilmek. Çünkü bu toksin ancak bu derecelerde, 20 dakika ısıl işlemden sonra etkisiz kalıyor.

* Ama basınç ve sıcaklığı kontrol edemediğiniz ev tipi kaynatma veya düdüklü tencereyle bu güvenceyi sağlamak mümkün değil.

Milliyet

 

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close